Politică

Bani pentru șmecheri: Un consilier din Guvern contracte de consultanță cu primăriile într-o săptămână de 715.000 euro

Săptămâna trecută a fost grea pentru sistemul de achiziții publice și pentru autoritățile locale din România. Până vineri seară, când a intrat în vigoare reducerea cheltuielilor, primăriile s-au grăbit să facă achiziții din bani publici. Marele câștigător: un consilier din Guvern, transmite Europa Liberă.

Într-o singură săptămână, firma Funding Plan Investment SRL, deținută de Bogdan Dragoș Marinescu, consilier superior la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), a reușit să încheie contracte de consultanță de aproape 715 mii de euro (3,55 milioane de lei).

Este de departe firma care are cele mai bune rezultate în intervalul analizat de Europa Liberă – 23-30 octombrie 2023.

Calitatea de acționariat a lui Bogdan Dragoș Marinescu în firma Funding Plan Investment apare în declarația de interese a acestuia, depusă în iunie 2023.
Calitatea de acționariat a lui Bogdan Dragoș Marinescu în firma Funding Plan Investment apare în declarația de interese a acestuia, depusă în iunie 2023.

Iar ziua de 27 octombrie, adică exact cea în care s-a publicat OUG-ul de reducere a cheltuielilor bugetare, a fost pentru consilierul din MIPE cea mai profitabilă – a obținut contracte de aproape 500 de mii de euro (2,4 milioane de lei).

Înființată în 2019, fără niciun angajat raportat în 2022, firma a reușit să adune contracte din bani publici de peste 1 milion de euro (5,7 milioane de lei), în ultimii trei ani.

Bogdan Dragoș Marinescu, patronul firmei de consultanță, nu crede că există nicio incompatibilitate între funcția pe care o ocupă la stat, de consilier în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, și activitatea sa din privat.

„Conform legii, incompatibilitate este atunci când desfășor activități de consultanță conform fișei postului”, explică Bogdan Marinescu, pentru Europa Liberă.

Iar contractele încheiate nu înseamnă neapărat că va primi și banii, adaugă acesta.

„Nu sunt contracte [în vigoare], pentru că toate sunt cu clauză suspensivă. Adică aceste contracte vor fi plătite numai momentul în care proiectele prin AFM (Administrația pentru Fondul de Mediu) vor fi aprobate”.

AFM este instituția care ar trebui să finanțeze primăriile cărora Marinescu le oferă consultanță.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button