InternaționalPrima PaginăȘtirile 60m.RO

Acordul care ar putea pune capăt războiului din Afganistan. SUA a făcut pace cu talibanii!

Statele Unite au ajuns la un acord global de pace cu formarea talibană de pe teritoriul Afganistanului după mai bine de 18 ani de conflict!

În cazul în care acordul este respectat de către musulmani, Statele Unite își vor retrage toate trupele de pe teritoriul afgan, împreună cu toate celelalte trupe NATO ale aliaților. Donald Trump a declarat: „(…) am muncit pentru a pune capăt celui mai lung război al Americii și pentru a aduce trupele noastre înapoi acasă.”

Acordul global de pace a fost semnat de către trimisul Statelor Unite ale Americii, Zalmay Khalilzad, și reprezentantul politic al talibanilor, Mullah Abdul Ghani Barada, iar domnul Pompeo a fost prezent la semnarea înțelegerii în calitate de martor.

Mullah Abdul Ghani Barada: „Sper că odată cu retragerea tuturor forțelor străine din Afganistan, națiunea afgană, în cadrul unui regim islamic, se va putea simți ușurată și va începe o nouă viață prosperă.”

Secretarul Apărării SUA, Mark Esper, se află în capitala Afganistanului, Kabul, alături de președintele țării musulmane, Ashraf Ghani. Mark Esper a declarat: „Acesta este un moment de nădejde, dar este doar începutul. Drumul care va urma nu va fi ușor. Realizarea unei păci durabile în Afganistan va necesita răbdare și compromis între toate părțile.” Apoi, acesta a declarat că SUA va sprijini guvernul afgan.

https://www.youtube.com/watch?v=EybfyrNsZG0

Trupele americane, dar și aliatele sale din NATO au la dispoziție 14 luni să părăsească teritoriul țării afgane, doar cu condiția ca talibanii să respecte tratatul. Activista Zahra Husseini a transmis un mesaj din Kabul, cum că acest tratat va putea avea urmări îngrozitoare pentru femeile statului Afganistan. Aceasta a declarat:

„Nu am încredere în talibani și îmi amintesc cum au suprimat femeile când ei au condus. (…) Astăzi este o zi neagră, iar uitându-mă la semnarea acordului am avut un sentiment rău cum că acesta va rezulta la întoarcerea acestora la putere, mai mult decât instaurarea păcii.”

Sursa: www.pov21.ro

Back to top button