Cristoiu: Păruiala „tot mai harnică” dintre PSD și PNL duce cu gândul la varianta ruperii coaliției de guvernare
Jurnalistul Ion Cristoiu scrie, într-un editorial publicat pe site-ul canal33.ro, că „păruiala tot mai harnică dintre PSD și PNL a dat naștere unor posibile scenarii de rupere a Coaliției de Guvernare”.
„1. Marcel Ciolacu a dezvăluit într-un interviu acordat postului Antena 3 reacția sa în eventualitatea că PNL va părăsi coaliția de Guvernare.
„Categoric, dacă cineva va ieși din această coaliție, eu îmi voi duce mandatul la Cotroceni, fără nici o reținere.
Realizator: Deci, în condițiile în care PNL ar ieși din coaliție în momentul acela demisionați?
Marcel Ciolacu: Categoric. (…)
Realizator: (…) Dar pe de altă parte înțeleg așa: că dacă cineva vrea să iasă din această coaliție, dumneavoastră spuneți să nu-și facă planuri că PSD-ul rămîne singur la guvernare pentru a aduce toate problemele și eventual eroziunea, ci vă depuneți mandatul. Aceasta e o știre.
Marcel Ciolacu: Mie nu mi-e frică de probleme, cum nu mi-e frică de cinci luni și cred că am dovedit acest lucru. Dar e o construcție politică. În momentul în care unul dintre parteneri a ieșit de la guvernare, e normal ca primul ministru să ducă mandatul președintelui. Ne întoarcem la români, românii au întotdeauna dreptate și am terminat discuțiile. Stați că nu sîntem nici primul, nici ultimul care are alegeri anticipate. Dar ăsta este momentul să facem breaking news-uri cu știri false, să căutăm motive să astupăm o greșeală personală? Contează în ecuația pe care dumneavoastră discutați în fiecare seară cu criză și război în Orientul Mijlociu, război în Ucraina, recesiune în întreaga economie europeană? Cînd avem un asemenea moment, noi vorbim de fandoseli?”
Păruiala tot mai harnică dintre PSD și PNL a dat naștere unor posibile scenarii de rupere a Coaliției de Guvernare. Des întîlnit a fost cel al trecerii PNL în Opoziție fără a încerca dărîmarea Guvernului PSD, rămas minoritar. Potrivit Constituției, dacă premierul nu demisionează, Guvernul se completează cu miniștri din rîndurile PSD, și merge în Parlament la vot de încredere.
Presupunîndu-se că PNL nu vrea anticipate, partidul lui Nicolae Ciucă votează noul Guvern și, pînă la alegerile parlamentare din 2024, se angajează să nu accepte o Moțiune de cenzură. Într-o asemenea situație, România va putea fi condusă de un guvern minoritar PSD.
Prin declarația din 15 noiembrie 2023, Marcel Ciolacu dă peste cap scenariul rămînerii premier după plecarea PNL. Domnia sa afirmă că, deși Constituția îi permite, nu va rămîne premier. Își va depune mandatul. În aceste condiții, putem vorbi de căderea Guvernului. Ceea ce înseamnă consultări la Cotroceni. Președintele poate desemna un nou premier, chiar Marcel Ciolacu, de exemplu, sau poate trece la scenariul anticipatelor. În interviu, Marcel Ciolacu nu ia o clipă în calcul varianta desemnării unui nou premier. El crede că Președintele va declanșa anticipatele. Prilej de a avertiza că Anticipatele sînt spaima Puterilor protectoare ale României. O criză politică în țara noastră le mai lipsea acestora în condițiile Războiului din Ucraina! Marcel Ciolacu lasă să se înțeleagă că Puterile Protectoare vor face totul ca să nu se ajungă la anticipate. Așadar, vor face presiuni extraordinare pentru ca PNL să nu plece din Coaliție. Declarația lui Marcel Ciolacu a fost prezentată de presă doar în privința depunerii mandatului. Luată în ansamblu, cum am făcut noi, Declarația se vrea un avertisment dat Liberalilor:
Nu încercați s-o ștergeți din Coaliție ! Vor tăbărî asupra voastră Puterile Protectoare, speriate de perspectiva anticipatelor.
Va avea efect amenințarea cu anticipatele?
Da, dacă PNL vrea pur și simplu să treacă în Opoziție.
Dar dacă PNL vrea el însuși să alcătuiască un Guvern împreună cu USR, Forța Dreptei și UDMR, sub ceea ce Rareș Bogdan numește Dreapta Unită?
În aceste condiții, depunerea mandatului nu va duce la anticipate, ci la trecerea PSD în Opoziție.
Pentru că premierul desemnat în acest caz de Klaus Iohannis va putea alcătui un Guvern al Dreptei Unite.
Vrea asta Marcel Ciolacu?
2. Cu excepția Fentanilului, întîlnirea Xi-Biden de la San Francisco n-a rezolvat nici una dintre problemele conflictelor dintre SUA și China.
Fentanilul e un opioid considerat în SUA un atentat la siguranța națională. Folosit ca drog de tot mai mulți americani, el riscă să transforme America într-o țară de zombi. Fentanilul e produs și exportat de China. La întîlnire Biden a obținut de la Xi făgăduiala unei reduceri a exportului în schimbul admiterii de către Administrația democrată a Polițiilor chinezești de pe teritoriul SUA.
În rest, nici un alt dosar al relației dintre SUA și China n-a fost rezolvat. Reluarea comunicaților militare întrerupte după Criza Taiwanului putea fi făcută și fără o întîlnire între cei doi președinți.
De ce s-au întîlnit?
Joe Biden ca să-i facă sîc lui Putin. Ceva în genul „Nu stau de vorbă cu tine, stau de vorbă cu Stăpînul tău”.
Xi, ca să arate Sudului Global și Lumii întregi că Republica Populară Chineză luptă pentru pace și înțelegere între Popoare.
O întîlnire de ochii lumii într-o Lume care are nevoie de întîlniri sincere, adevărate.
3. Luni, 13 noiembrie 2023, după o săptămînă de scandal între PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au anunțat că partidele lor s-au înțeles să treacă prin Parlament Legea Pensiilor în procedură de urgență.
Cu o săptămînă mai înainte, PNL refuza să dea aviz pentru Proiectul Legii, invocînd absența sursei de finanțare. O creștere cu 40% a pensiilor în 2024 e o nebunie în condițiile deficitului bugetar cronic – strigau în cor și în chip capitalist Liberalii.
Acceptul de a vota Legea în pas alergător (trecută deja prin Senat) presupunea că Liberalilor li s-au indicat sursele de finanțare.
Sînt bani pentru o astfel de creștere? se întrebau ei cu o săptămînă în urmă.
Și tot ei răspundeau:
Nu sînt.
Sînt bani pentru creșterea pensiilor cu 40%? sînt întrebați acum Liberalii după ce ne-au spus că Marcel Ciolacu le-a demonstrat că sînt.
– Da, sînt – răspund Liberalii.
– Unde sînt?
– Nu știm, răspund ei, întrebați-l pe Marcel Ciolacu.
Evident, nu sînt bani pentru o asemenea creștere, imposibilă chiar și în cazul țărilor cu excedent bugetar.
De ce au admis Liberalii că sînt?
De teama că se rupe Coaliția?
Nu.
De teama că vor lăsa PSD să beneficieze de capitolul electoral presupus de făgăduiala creșterii pensiilor.
Pensionar!
Ce mîndru trebuie să fii!
Pentru tine se bat toate partidele.
De parcă am avea un partid unic:
Partidul Pensionarilor”, scrie Cristoiu.