Politică

Belarus închide granițele: Alexander Lukașenko a dat asigurări că este pregătit să declanșeze mobilizarea

KGB-ul din Belarus ar putea să restricționeze dreptul cetățenilor de a părăsi țara pentru o perioadă de până la șase luni, dacă trecerea frontierei este contrară intereselor securității naționale, potrivit unui proiect de lege prezentat de guvernul republicii în Adunarea Națională. Documentul a fost publicat în baza de date a proiectelor de legi a portalului național de internet juridic, informează Reform.by.

Proiectul prevede modificări, printre altele, la legea „Cu privire la procedura de plecare din Republica Belarus și de intrare în Republica Belarus a cetățenilor Republicii Belarus”.

În formularea actuală, articolul al treilea prevede o „restricție temporară” a dreptului unui cetățean din Belarus de a părăsi țara, aceasta putând fi introdusă „în interesul securității naționale, al ordinii publice, al protecției moralității, al sănătății publice, al drepturilor și libertăților altora”.

În plus, se prevede ca cetățenilor din Belarus să li se interzică să părăsească țara în cazul în care există un „proces administrativ împotriva lor pentru săvârșirea unor infracțiuni administrative în vederea asigurării executării deciziei unui judecător de a impune o sancțiune administrativă sub formă de amendă.” În acest caz, decizia de interzicere a călătoriei va fi luată de instanțe.

De asemenea, se propune modificarea legii „Particularitățile părăsirii Republicii Belarus pentru anumite categorii de cetățeni”, în temeiul căreia personalului militar, angajaților și personalului civil din formațiunile militare și organizațiile paramilitare, precum și funcționarilor publici li se poate refuza dreptul de a pleca în legătură cu „asigurarea securității naționale” , aceștia trebuie să obțină permisiunea șefului agenției guvernamentale relevante. Aceste categorii de rezidenți din Belarus vor trebui să prezinte pașapoartele biometrice la departamentul de personal de la locul de muncă.

Documentul propune să se considere forțele armate și de frontieră, Comitetul de anchetă, organele afacerilor interne, Comitetul de stat pentru examinări medico-legale, trupele interne ale Ministerului Afacerilor Interne și alte departamente drept formațiuni militare și organizații paramilitare.

Proiectul de lege conține, de asemenea, modificări ale normelor pentru cei care doresc să călătorească în străinătate pentru a obține rezidența permanentă. Legislația actuală prescrie obținerea consimțământului comisariatului militar pentru înregistrarea plecării doar pentru recruți, noua versiune a legii prevede această procedură pentru toți cetățenii cu vârsta sub 27 de ani care sunt înrolați în rezervă din motive de sănătate fără a fi supuși serviciului militar urgent, serviciului în rezervă.

La începutul lunii martie, autoritățile din Belarus au respins datele privind introducerea interdicției de a părăsi republica pentru bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani. În același timp, președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, a dat asigurări că este pregătit să declanșeze mobilizarea dacă este necesar. „Am verificat toate listele – în termen de două-trei zile vom mobiliza toate unitățile care trebuie mobilizate în plin război”, a declarat el .

La începutul lunii iulie, președintele a afirmat că Belarusul a fost „provocat”: „Acum trei zile, poate un pic mai mult de pe teritoriul Ucrainei s-a încercat să se lovească instalații militare de pe teritoriul Belarusului”. Potrivit lui Lukașenka, Minskul nu caută să lupte în Ucraina.

De asemenea, Consiliul de Securitate din Belarus a raportat că forțele armate ale Ucrainei au minat granița cu Belarus, iar sabotorii ucraineni au intrat pe teritoriul Belarusului.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button