Ziua Marinei: Klaus Iohannis promite Kievului sprijin ”practic multidimensional”
Președintele Klaus Iohannis a declarat marți, în Constanța, în discursul susținut de Ziua Marinei, că România va susține Ucraina „cât va fi necesar” și că va oferi Kievului atât sprijin politic cât și sprijin ”practic multidimensional”.
„Romania, ca membra a NATO, se bucura in prezent de cele mai solide garantii de securitate din dubla postura a tarii noastre de beneficiar si contribuitor important la imbunatatirea securitatii regionale si euroatlantice”, a declarat șeful statului, la malul mării.
„In acelasi timp, alaturi de ceilalti aliati din NATO, Romania va continua sa sustina Ucraina cat va fi necessar in lupta sa pentru pace si libertate. Vom oferi ca si pana acum sprijin politic si practic multidimensional Kievului atat bilateral cat si prin contributia la proiectele NATO dedicate Ucrainei”, a continuat șeful statului.
„Vom participa la instruirea militarilor ucraineni in cadrul misiunii de asistenta militara a UE si vom gazdui viitorul hub regional de antrenament pentru pilotii de aeronavele F-16, un centru care va deservi deopotriva piloti romani, aliati si ucraineni”, a precizat președintele României.
Marea Neagră are o importanță strategică semnificativă
Klaus Iohannis a subliniat importanța strategică a regiunii Mării Negre în contextul războiului din Ucraina.
„Ne aflăm în vecinătatea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, iar recentele escaladări, inclusiv atacul asupra infrastructurii civile ucrainene de pe Dunăre, în apropierea apelor teritoriale şi a ţării noastre, reprezintă riscuri semnificative la adresa securităţii în Marea Neagră. Acest context subliniază provocările cu care ne confruntăm în Europa, dar şi relevanţa României ca pilon de stabilitate regional”, a adăugat preşedintele.
Acesta a afirmat că ”importanţa strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea spaţiului euroatlantic este astăzi incontestabilă, aşa cum a fost subliniată şi la Summitul recent al Alianţei Nord-Atlantice de la Vilnius”.
”România reprezintă un centru important de greutate al posturii întărite de descurajare şi apărare a NATO, iar prezenţa şi activitatea celor 5.000 de militari aliaţi în ţara noastră demonstrează pe deplin unitatea, solidaritatea şi angajamentul nostru neclintit, ca Aliaţi, faţă de prevederile Tratatului Nord-Atlantic, inclusiv în ceea ce priveşte apărarea colectivă. Militarii români şi Aliaţi se instruiesc şi îşi consolidează aici, la Marea Neagră, capacitatea de a avea acţiuni militare în comun, în deplină compatibilitate”, a mai transmis preşedintele Iohannis.
Aceasta afirmă că, astfel, ”demonstrăm că suntem hotărâţi să ne sprijinim şi să ne apărăm reciproc în cadrul NATO”.
”Le mulţumesc şi cu această ocazie militarilor din Statele Unite ale Americii, Franţa, Polonia, Portugalia, Belgia, Italia, Marea Britanie, Ţările de Jos, Spania, Macedonia de Nord şi Luxemburg pentru prezenţa lor în ţara noastră”, a adăugat şeful statului.