Știrile 60m.RO

Zelenski: Fără ajutorul SUA, Ucraina va fi nevoită să se retragă de pe front

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat, într-un interviu publicat vineri, că forţele ucrainene vor trebui să se retragă „cu paşi mici” dacă Kievul nu primeşte ajutorul militar al SUA, blocat de disputele din Congres, informează Reuters, citată de Agerpres.

„Dacă nu există sprijinul SUA, înseamnă că nu avem apărare aeriană, nici rachete Patriot, nici bruiaj pentru războiul electronic, nici cartuşe de artilerie de 155 de milimetri”, a declarat preşedintele Zelenski pentru Washington Post.

„Înseamnă că ne vom întoarce, ne vom retrage, pas cu pas, cu paşi mici”, a spus el.”Încercăm să găsim o cale de a nu ne retrage”.

Lipsa de muniţii, a spus el, înseamnă că „trebuie să te descurci cu mai puţin”. Cum? Desigur, să ne întoarcem. Să scurtăm linia frontului. Dacă se rupe, ruşii ar putea ajunge în oraşele mari”.

Preşedintele Joe Biden a cerut Camerei Reprezentanţilor, controlată de republicani, să aprobe pachetul de ajutor militar şi financiar, dar preşedintele Camerei, Mike Johnson, blochează aprobarea de luni de zile, invocând priorităţile interne.

Preşedintele Zelenski i-a comunicat joi lui Johnson, într-o conversaţie telefonică, că aprobarea pachetului este vitală.

În interviu, preşedintele Zelenski a spus că Ucraina compensează penuria de rachete cu armament şi sisteme de apărare aeriană produse în ţară,”dar nu este suficient”.

La mai bine de doi ani după declanşarea războiului, Rusia şi-a intensificat atacurile asupra infrastructurilor critice ucrainene, în special în ultimele săptămâni. Trupele ucrainene nu au reuşit să avanseze.

Preşedintele Zelenski a spus că armata sa intenţionează să continue atacurile asupra unor ţinte din Rusia, inclusiv asupra rafinăriilor de petrol. El a spus că reacţia Washingtonului la aceste atacuri nu a fost una pozitivă, dar, a precizat liderul de la Kiev, Ucraina foloseşte propriile drone.”Ne-am folosit dronele. Nimeni nu ne poate spune că nu putem”. Dacă nu există apărare aeriană care să ne protejeze sistemul energetic şi ruşii îl atacă, întrebarea mea este: de ce să nu le putem răspunde?” a spus el.”Societatea lor trebuie să înveţe să trăiască fără benzină, fără motorină, fără electricitate. Ne vom opri când Rusia va opri aceşti paşi”.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button