Internațional

Zelenski, după atacurile de la Dunăre: „Din păcate, există pagube. Teroriștii au atacat din nou porturile și cerealele”

Drone rusești au atacat și avariat instalații portuare și de depozitare a cerealelor din sudul regiunii ucrainene Odesa, lângă granița cu România, în primele ore ale zilei de miercuri, dând foc unora dintre ele, au declarat oficiali ucraineni citați de Reuters.

Nu au fost raportate victime, a scris guvernatorul din Odesa, Oleh Kiper, într-o postare pe Telegram, fără a preciza locul exact al atacului.

Surse neoficiale au declarat, pentru Agerpres, că atacurile cu drone au lovit sediul Administraţiei Portuare din Izmail, Gara fluvială din Izmail, dar şi un depozit de combustibil. Potrivit surselor, patru proiectile rusești și-au atins ținta.

Un clip postat online ce ar fi fost filmat din județul Tulcea, pare să arate o explozie puternică în Izmail, oraș aflat dincolo de graniță.

Explosions and fire viewable from Romania.

Looks like the fuel storage at Izmail was hit by Russian Shahed drones. pic.twitter.com/WTJ3kBA0vP— Global: Military-Info (@Global_Mil_Info) August 2, 2023

Un alt clip arată că miercuri dimineață încă era activ un incendiu masiv în Izmail.

„Din păcate, există pagube. Cele mai semnificative sunt în sudul țării. Teroriștii ruși au atacat din nou porturile, cerealele, securitatea alimentară globală”, a spus președintele Volodimir Zelenski pe Telegram.

Dronele rusești au mers pe lângă granița cu România

Presa ucraineană a relatat că dronele au traversat Marea Neagră și s-au îndreptat spre Izmail, un port cheie în delta Dunării, de unde cerealele ucrainene sunt transportate cu barje către portul românesc Constanța de la Marea Neagră pentru a fi trimise mai departe.

Rusia a intensificat atacurile asupra infrastructurii agricole și portuare ucrainene după ce a refuzat să prelungească acordul privind cerealele din Marea Neagră, care permitea exporturile de cereale ucrainene.

„Inamicul… încearcă să distrugă cerealele ucrainene, atacând infrastructura industrială și portuară. Din păcate, există lovituri, din păcate silozul a fost avariat, iar la fața locului au izbucnit incendii”, a declarat Serhii Bratciuk, purtătorul de cuvânt al Armatei Ucrainene de Sud.

„Rusia încearcă să scoată Ucraina din viitorul acord privind cerealele și, cel mai important, să rupă strategic țara noastră de pe piața mondială a alimentelor”, a spus el.

Dunărea a devenit esențială pentru exporturile de cereale ucrainene

Porturile ucrainene de pe Dunăre au devenit o rută vitală pentru exporturile de cereale ale Ucrainei după ce Rusia a părăsit acordul privind cerealele din Marea Neagră la mijlocul lunii iulie.

Acordul, negociat de Națiunile Unite și Turcia în urmă cu un an, a permis Ucrainei să mențină exporturile prin porturile sale de la Marea Neagră, pentru a atenua criza alimentară mondială.

Rusia a renunțat la acord la 17 iulie, plângându-se că sancțiunile impuse propriilor sale exporturi de cereale și îngrășăminte nu au fost atenuate și a avertizat că navele care se îndreaptă spre porturile maritime ucrainene ar putea fi considerate ținte militare.

Ca urmare a încetării acordului, exporturile ucrainene de cereale au scăzut în iulie cu 40% față de iunie, potrivit experților.

Amenințarea la adresa transportului maritim în porturile de coastă a forțat Ucraina să direcționeze mai multe transporturi de cereale prin porturile de pe Dunăre, care au gestionat cel puțin un sfert din toate exporturile înainte de încheierea acordului de la Marea Neagră.

La sfârșitul lunii iulie, dronele rusești au vizat Izmailul, distrugând un depozit de cereale. Duminică, presa ucraineană a raportat că mai multe nave de marfă străine au sosit în port din Marea Neagră pentru prima dată de la expirarea acordului privind cerealele.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button