Social

Zeci de unităţi din Giurgiu care produc şi vând produse alimentare au fost închise de comisarii ANPC

Zeci de unităţi din judeţul Giurgiu care produc ăi vând alimente au fost închise de comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), după ce au fost găsite mai multe nereguli, cele mai grave fiind mizeria, produsele expirate şi mucegăite, dar şi prezenţa gândacilor şi a insectelor. Echipele de control au dat amenzi în valoare de peste 1,5 milioane de lei. ”Gândacii, mizeria şi produsele neconforme nu au culoare politică”, este replica preşedintelui ANPC Horia Constantinescu pentru cei care acuză că acţiunile instituţiei sunt influenîate politic.

ANPC a transmis, duminică, printr-un comunicat de presă, că echipe mixte ale Comisariatelor Regionale din  Regiunile Sud Muntenia şi Bucureşti-Ilfov au făcut în ultimele zile mai multe verificări la operatorii economici care activează în comerţ, producţie şi comercializare de pâine, produse de panificaţie şi simigerie, precum şi în alimentaţie publică, din judeţul Giurgiu. 

”Interesant este că, în urma fiecărei acţiuni de amploare, apar bârfe legate de implicarea politicului sau a te miri cărui altui interes. Este greu de crezut pentru unii că singura noastră sursă de inspiraţie sunteţi dumneavoastră, consumatorii, şi, în urma mesajelor primite, am ales să desfăşurăm toate acţiunile de acest fel. Gândacii, mizeria şi produsele neconforme nu au culoare politică. Încurajez toţi consumatorii să ne transmită mesaje cu nereguli şi, în timpul cel mai scurt, vom fi acolo”, a declarat preşedintele ANPC, Horia Constantinescu. 

Echipele de control au descoperit la unităţile de alimentaţie publică mai multe abateri, cele mai importante fiind:  utilizarea unor spaţii de depozitare şi blocuri alimentare insalubre, cu gândaci vii, insecte moarte, utilizarea unor incinte de lucru neigienizate, cu paviment deteriorat, utilizarea unor materii prime nesigure: fără elemente de identificare şi caracterizare, cu mucegai, cu data durabilităţii minimale depăşită, folosirea unor utilaje şi instrumente deteriorate, neigienizate, cu strat grosier de grăsime întărită şi praf.

De asemenea, în secţiile de producţie a pâinii şi produselor de panificaţie comisarii ANPC au găsit: spaţii de depozitare insalubre, păstrând materiile prime la temperaturi necorespunzătoare,  utilaje neigienizate, gândacil vii în spaţiile de lucru, iar în simigerii au constatat că nu era respectată temperatura de depozitare a materiilor prime, erau folosite spaţii neiginizate, erau folosite mijloace de măsurare fără verificare metrologică. 

Totodată, în magazinele controale au fost găsite produse periculoase  (jucării cu caracteristici care pot pune sănătatea şi chiar viaţa copiilor în pericol), produse alimentare cu modificări organoleptice, care prezentau arsuri de congelare, produse expirate, produse cu deficienţe de etichetare, nu era respectată temperatura de depozitare sau de expunere recomandată de producători, erau folosite spaţii de depozitare sau de comercializare, cu paviment deteriorat şi instalaţii electrice cu improvizaţii, erau folosite vitrine pentru expunerea produselor, neigienizate, cu strat gros de gheaţă, praf, resturi de produse, insecte, nu era monitorizată temperatura agregatelor frigorifice. 

Comisarii ANPC au verificat 89 de operatori economici şi au dat 150 de amenzi, în valoare de peste 1,5 milioane de lei. 

De asemenea, a fost oprită temporar activitatea pentru 44 de operatori economici şi au fost făcute propuneri de închidere a unităţii pentru o perioadă de cel mult şase luni, pentru 19 puncte de lucru verificate. 

“Dat fiind situaţia nemaiîntâlnită – contrară unui număr impresionant de prevederi legale din domeniu – în care au fost surprinşi mulţi dintre operatorii economici din judeţul Giurgiu, controlaţi de comisarii ANPC, instituţia se vede nevoită să introducă numele acestora, pe o adevărată Listă a Ruşinii, după mai bine de 3 ani de când acest tip de <<clasament>> a fost realizat ultima oară. Aceasta conţine numele operatorilor economici la care s-au înregistrat cele mai grave nereguli şi abateri repetate”, a precizat ANPC. 

Lista unităţilor unde comisarii ANPC au găsit cele mai mari probleme. 

Restaurante 

Diplomat Garden SRL, Giurgiu – restaurant cu autoservire  La Popa 

Propunere de închidere a unităţii pe o perioadă de până la 6 luni

Amon SRL, Giurgiu –  Restaurant Perla 

Închiderea unităţii pe o perioadă de până la 6 luni

Mediteraneean Delicatese SRL, Giurgiu – Taverna La Grecu 

Oprirea temporară a prestării activităţii până la remedierea deficienţelor

Star Impex SRL  – Mihăileşti  

Oprirea temporară a prestării activităţii până la remedierea deficienţelor

Inter Express Food SRL, Giurgiu – restaurant  La Ponton 

Oprirea temporară a prestării activităţii până la remedierea deficienţelor

Girux Imprex SRL – Mihăileşti – restaurant  La Gheorghiţă

Oprirea temporară a prestării activităţii până la remedierea deficienţelor

Good Food SRL, Giurgiu – La Grătar 

Oprirea temporară a prestării activităţii până la remedierea deficienţelor

Speace Eagles SRL, Giurgiu – Restaurant Trattoria 

Oprirea temporară a prestării activităţii până la remedierea deficienţelor

Ianis Events SRL – Mihăileşti – restaurant La Oloiu 

Oprirea temporară a prestării activităţii până la remedierea deficienţelor

Secţii producţie pâine si produse de panificaţie 

Dolce Pan Gold SRL, Giurgiu  – Panesim  

Propunere de închidere a unităţii pe o perioadă de până la 6 luni

Duna Pan Star SRL, Giurgiu – Farinsan 

Propunere de închidere a unităţii pe o perioadă de până la 6 luni

Pan David Sim SRL, Mihăileşti 

Propunere de închidere a unităţii pe o perioadă de până la 6 luni

Fast Food

Gelikov Grandy SRL – shaormeria Grandy  Gratar – bd. CFR /Giurgiu 

Propunere de închidere a unităţii pe o perioadă de până la 6 luni

Kevinmary Product SRL, Giurgiu – Shaormeria Kill the chicken 

Oprirea temporară a prestării activităţii până la remedierea deficienţelor

Souvlaki Grill Food SRL 

Oprirea temporară a prestării activităţii până la remedierea deficienţelor

Dragoş Food SRL / Mihăileşti – fast food 

Oprirea temporară a prestării activităţii până la remedierea deficienţelor

Magazine 

Luci şi Iuli SRL, Giurgiu – 4  magazine

Propunere de închidere a unităţii pe o perioadă de până la 6 luni, pentru 3 dintre magazine

Mikysi SRL, Giurgiu – Carmangeria La Tofan 

Oprirea temporară a prestării activităţii până la remedierea deficienţelor

Dany RO 1975 SRL, Mihăileşti 

Oprirea temporară a prestării activităţii până la remedierea deficienţelor

Fami Notara SRL, Mihăileşti 

Oprirea temporară a prestării activităţii până la remedierea deficienţelor

Cofetării 

Franco SRL, Giurgiu – Cofetăria Franco 

Oprirea temporară a prestării activităţii până la remedierea deficienţelor

Argo 91 SRL, Giurgiu – Cofetăria Argo 

Propunere de închidere a unităţii pe o perioadă de până la 6 luni

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button