importantPrima Pagină

Zaharia Șandru, zis Zache, specialist în delapidarea banilor din Romsilva

Șandru Zaharia, zis Zache în rândul cunoscuților, fost director al Direcției Silvice Caraș-Severin din cadrul RNP-Romsilva, nu s-a făcut cunoscut în județ prin impunerea unui management care să mențină instituția măcar pe o linie de plutire. Interesat doar de umplerea buzunarele proprii, căci nu se știe niciodată cât reziști în funcție (în comparație cu pregătirea și interesul pentru acest job el a rezistat mult mai mult decât ar fi trebuit, sau nu ar fi trebuit numit pe o asemenea funcție), Zache a lăsat în voia sorții și a câtorva necunoscători (numiți de el în funcții cheie) întreg fondul forestier administrat de instituția în fruntea căreia a fost instalat cu fast.

Mai tot timpul absent de la locul de muncă și de la îndatoririle ce vin la pachet cu funcția, acest ”profesionist” a ”reușit” în perioadă cât a fost director să ducă instituția la cel mai jos nivel din ultimii 10 ani și să-și debusoleze toți subalternii. Interesat doar de modul în care poate face repede mulți bani fără să se complice prea mult si sa iasa la pensie cu salarii compensatorii babane, Zache s-a orientat încă de la început pe investițiile instituției. Aici lucrurile erau foarte simple.

Din sumele ce urmau a fi aprobate de el și plătite de Direcție o parte din bani trebuiau să revină în buzunare proprii și toată lumea o ducea bine. Pentru asta a numit șef la investiții unul de-al său, dornic de afirmare-Brumar Miodrag (al cărui tată organizează chermeze săptămânale la care participă șefi de ocoale, de la Direcție, primari și inspectori de la Garda Forestieră Caraș-Severin, mai ales Ilie Marișescu), a găsit repede niște amici care aveau firme cu doi trei angajați și le-a dat de ”lucru”. Ce lucrau aceste firme? mai nimic… Pentru ce erau plătite de Direcție?

Pentru lucrări de reparații la drumuri forestiere… De ce drumuri? Pentru că aici contractele se atribuiau în mod direct fără licitații și complicații prin invocarea unor stări de urgență, de calamitate…În multe din cazuri starea acestor drumuri a fost mai bună înainte de începerea lucrărilor decât după terminarea lor. Nu s-a făcut mai nimic din ce era prevăzut în caietele de sarcini și nu s-a folosit nici pe departe materialele prevăzute în fișele tehnice. În cel mai bun caz pe unele drumuri s-au îndreptat mici porțiuni cu buldozerul și s-a împrăștiat o mașină două de material excavat din râurile din apropiere sau rezultat din ruperea taluzurilor.

Cum s-au recepționat aceste lucrări ? Foarte simplu… majoritatea recepțiilor au fost făcute din birou după primirea comisioanelor stabilite… Mai o ceartă cu cine nu vrea să semneze sau pune prea multe întrebări, mai o amenințare cu datul afară și toate lucrările au fost recepționate și plătite integral. La nivelul Direcției Silvice Caraș-Severin și chiar la nivelul Regiei Naționale a Pădurilor oare nu este cunoscut faptul că aceste drumuri pot fi reparate și construite și din fonduri europene (adica PNDR/Submasura 4.3 – „Înființarea, extinderea si modernizarea căilor de acces în cadrul fondului forestier”)? Cred că acest lucru este cunoscut de către toți angajații cu funcții de conducere însă se evită accesarea acestor finanțări tocmai din cauza faptului că din acele fonduri nu se prea poate fura, sau nu se poat fura așa mult și așa ușor.

Acolo folosirea banilor este urmărită de mai multe instituții și mai trebuie respectate și anumite condiții în ceea ce privește utilitatea. Cât a fost Zache mare șef au fost propuse pentru reparații doar drumurile de la care se putea fura cât mai mult și care nu erau utilizate prea des. Cea mai exemplificativa situatie este la Oțelu Roșu unde lucrările au fost date unei firme de peisagistică – PROFI DESIGN ce aparține mentorului primei doamne a județului Luminița Jivan (așa l-a numit într-o declarație publică vicepreședintele Consiliului Județean Caraș-Severin – Flavius Nedelcea), Florin Negru, aflat acum în arest cu grupul infracțional de la Serviciul Arme și Muniție Caraș-Severin.

Ocolul Silvic este condus de Bogdan Mone, unul din fii lui Viorel Mone fost șef Birou Fond Forestier în Direcția Silvică Caraș-Severin foarte mulți ani, cu multe conexiuni și relații atât în RNP-Romsilva cât și cu agenții economici. Un sprijin de loc de neglijat vine și din partea mamei Mariana Mone, consilier în Consiliul Local Reșița, colegă de partid cu Luminița Jivan.Un alt personaj celebru din județ care și-a făcut apariția în domeniul construcției de drumuri forestiere este domnul „comisar” Popovici Ionut, care, deși este vicepreședinte la Consiliul Județean, nu s-a sfiit să se înscrie pe SICAP ca reprezentant legal al S.C. NUMBER ONE GROUP S.R.L. la o licitatie publica organizata de Direcția Silvică Caraș-Severin în anul 2019 pentru un contract estimat la peste 2 milioane de lei.

Firma domnului Popovici, care este și președinte al Asociației Crescătorilor de Animale „Ferma din Banat”, a avut lucrări în 2019 și la Văliug la prietenul său de dans pe mese – Bona Mihai (șef Ocolul Silvic Văliug, Romsilva) și unde, spun pădurari din zonă, s-au făcut bani frumoși și foarte simplu (peste 1 milion de lei), dar un pic ilegal, prin consemnarea în facturi a unor lucrări care nu se regăsesc și în teren.

Poate că ANI ar trebui să facă și niște verificări suplimentare ca să nu mai vorbim de RNP-Romsilva. Și poate consilierii județeni ar trebui să interzică soției domnului Popovici, și ea înalt funcționar public la AFIR Caraș Severin, să conducă Dusterul instituției, care nu este mașină de shopping. Și domnul Zache stă liniștit și se laudă la toți că fiul său – Cosmin (PNL Tineret, Timiș), prieten bun cu domnul ministru Costel Alexe, va rezolva tot și mai ales că îi va pregăti înscăunarea la Direcția Silvică sau Garda Forestieră din Timișoara, că în Caraș-Severin nu poate trăi (fura) în armonie cu fostul său prieten, Ion Tabugan. DNA – Direcția Națională Anticorupție, D.I.I.C.O.T, Ministerul Afacerilor Interne, Romania, Agentia Nationala de Integritate

Foto: unul din drumurile de la Ocolul Silvic Oțelu Roșu, pentru care Romsilva a plătit sute de mii de lei!


Ocolul silvic de la Comuna Teregova Județul Caraș-Severin prin mafia fostului PD județean condusă de inginerul dat afară pentru fraudă, cunoscut ca dl. Zache de la Mehadia, face ce vrea cu terenurile, angajații și pădurile din zonă… În curând aducem dezvăluirile devastatoare pentru Dl. Dir. gen. al Romsilva Caraș-Severin Dl. ing. Tabugan ( fost PD, UNPR, PNL).

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button