Esplanada Teatrului „Vasile Alecsandri” din va fi reabilitată şi modernizată. Municipalitatea estimează investiţia la circa 50 milioane lei

Esplanada Teatrului „Vasile Alecsandri” din Iaşi va fi modernizată şi reabilitată în zona parcului dintre instituţia de cultură şi Catedrala Mitropolitană, valoarea investiţiei fiind estimată de către reprezentanţii municipalităţii la aproape 50 de milioane de lei.
Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi, a declarat că municipalitatea se află în etapa evaluării singurei oferte primite, din partea SC Trust AVB SRL, la o licitaţie cu o prevedere bugetară de 120.000 lei, fără TVA, pentru încredinţarea serviciilor de proiectare.
Acesta a explicat că valoarea totală a investiţiei este estimată la aproape 50 milioane lei, din care construcţiile şi montajul reprezintă circa 44 milioane lei. Durata estimativă de execuţie a lucrărilor este de 12 luni. Banii ar urma să provină în primă fază de la bugetul local, însă se intenţionează şi accesarea de fonduri europene în vederea finanţării acestei lucrări.
El a precizat că în conformitate cu decizia luată în 2019 în plenul Consiliului Local, municipalitatea nu va construi o parcare subterană în zonă.
Lucrările vor include demolarea fântânilor existente şi realizarea unor fântâni şi construcţii anexe care să fie în conformitate cu normele şi exigenţele actuale în construcţii şi care să îndeplinească în totalitate cerinţele funcţionale şi de confort. Vor fi modernizate aleile şi trotuarele, iar instalaţiile şi finisajele vor fi refăcute integral.
Pentru facilitarea accesului persoanelor cu dizabilităţi accesul la teatru se va realiza şi prin trepte, dar şi prin rampe cu panta de 8%. De asemenea, accesul în parcul teatrului se va face prin alei în pantă sau la acelaşi nivel.
Pentru persoanele cu deficienţe de vedere, sistemul de afişaj al istoricului zonei şi plăcile comemorative vor fi scrise şi în sistem Braille.
Sursa: www.agerpres.ro
- Leul scade pentru a treia zi consecutiv în fața euro. Cresc și celelalte valute majoreMoneda națională continuă să se deprecieze în raport cu principalele valute internaționale. Euro, dolarul, lira sterlină și francul elvețian au înregistrat noi creșteri față de leu, potrivit cursului oficial publicat de Banca Națională a României. În schimb, indicii ROBOR au continuat să scadă. Banca Națională a României a publicat miercuri, 9 iulie, cursul oficial de …
- H.D Hartmann: AUR nu e partid naţionalist, ci e singurul partid identitar la ora actualăÎntr-o ediție transmisă live de Gândul, analistul politic H. D. Hartmann a criticat structura guvernamentală actuală și strategia greșită a PSD, afirmând că partidul a permis dezvoltarea AUR ca partid identitar. Hartmann acuză Guvernul de ineficiență și a criticat existența unor vicepremieri fără portofoliu, care potrivit acestuia, sunt plătiți „de pomană”. De asemenea, analistul a …
- România, la un pas de pierderea fondurilor europene. Bruxelles-ul nu mai are răbdareUniunea Europeană a primit planul fiscal al Guvernului, dar nu mai crede în promisiuni. România rămâne sub procedura de deficit excesiv, iar suspendarea fondurilor europene devine un scenariu tot mai probabil. Până nu se văd rezultate concrete, banii rămân în pericol. După ani de întârzieri, amânări și reforme ratate, România încearcă din nou să recâștige …
- Generalul Dumbravă invocă modelul Chancery Lane din Londra, însă DNA îl acuză de trafic de influențăGeneralul Dumitru Dumbravă, trimis în judecată alături de Florian Coldea pentru presupus trafic de influență sub acoperirea consultanței juridice, încearcă să se apere invocând un model britanic: Chancery Lane, celebra arteră juridică din Londra. Doar că, în Marea Britanie, colaborarea între foști ofițeri de informații și avocați e reglementată strict, transparentă și legală, nu o …
- Angajații cu salariu minim și IMM-urile, cei mai afectați de noile taxeMăsurile de austeritate asumate de Guvern lovesc direct în categoriile cele mai fragile din economie. Angajații cu salariu minim și întreprinderile mici și mijlocii vor suporta costul ajustărilor fiscale, avertizează consultantul fiscal Adrian Negrescu. În timp ce statul încearcă să evite o retrogradare financiară, populația cu cele mai mici venituri riscă să fie împinsă spre …