Politică

Vizita lui Xi Jinping la Moscova: Vizita „urmează să stabilească planul pentru dezvoltarea parteneriatului strategic cuprinzător China-Rusia pentru o nouă eră”

Vizita de stat a președintelui chinez Xi Jinping în Rusia – prima sa călătorie în străinătate de când a fost reales ca președinte al Republicii Populare Chineze – va fi o călătorie de prietenie, cooperare și pace, spune sâmbătă agenția de presă chineză Xinhua într-un comentariu amplu.

Vizita „urmează să stabilească planul pentru dezvoltarea parteneriatului strategic cuprinzător de coordonare China-Rusia pentru o nouă eră”, subliniază agenția. Xinhua este sigură că „va continua, de asemenea, cooperarea practică dintre cele două țări și va injecta un impuls puternic eforturilor de a menține pacea și prosperitatea, astfel încât să construiască împreună o comunitate cu un viitor comun pentru omenire”.

În ultimul deceniu, își amintește Xinhua, cei doi șefi de stat s-au întâlnit în aproximativ 40 de ocazii. Schimburile lor frecvente și de înaltă calitate „au ghidat întotdeauna dezvoltarea relațiilor China-Rusia”.

Beijingul și Moscova „au deschis un drum în creșterea relațiilor cu țările majore, cu încredere strategică și bună vecinătate, dând un exemplu bun pentru un nou tip de relații internaționale”.

În ultimii ani au fost martorii unei creșteri constante a legăturilor dintre China și Rusia, odată cu introducerea unei serii de documente importante. În timp ce lumea se confruntă cu schimbări profunde nevăzute într-un secol și cu o pandemie fără precedent, se arată în comentariu, Xi și Putin au menținut un contact strâns prin diverse mijloace, inclusiv o întâlnire în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing 2022 și discuții online tradiționale de sfârșit de an.

Comentariul menționează numeroase exemple de dezvoltare a interacțiunii practice între cele două țări. Sub conducerea comună a celor doi șefi de stat, parteneriatul bilateral a devenit „mai matur și mai rezistent”, spune Xinhua. În același timp, notează agenția, „Legăturile dintre China și Rusia se bazează pe nealiniere, neconfruntare și nețintirea oricărei terțe părți”. „Aceste relații nu reprezintă nicio amenințare pentru nicio altă țară din lume și nici nu sunt supuse interferențelor sau provocării vreunei terțe părți”, notează Xinhua.

„Cu cât lumea este mai agitată, cu atât relațiile dintre China și Rusia ar trebui să continue mai sus”, subliniază Xinhua. În acest sens, cooperarea în cadrul SCO și BRICS a jucat un rol activ „în avansarea reformelor guvernanței economice globale” și a creat „o voce mai puternică în problemele internaționale și regionale majore”.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button