Politică

Viorel Focșa (AUR): soarta armânilor, în mâinile unor politicieni cu interese. Miza: fonduri pentru minorități

Chestiunea aromânească revine în atenţia românilor după ce unii politicieni, care și doresc cu tot dinadinsul separarea macedo-românilor de daco-român. Proiectul separatist prevede constituirea unei noi minorități etnice pe teritoriul României: armânii. Deputatul AUR Viorel Focșa a luat act de această inițiativă, se opune proiectului și solicită intervenția Departamentului pentru Relații interetnice prin secretarul de stat Lacziko Enikő Katalin. Potrivit lui Focșa, una dintre mize o reprezintă fondurile pentru minorități și un post de parlamentar.

Vă solicit să comunicați public care este poziția oficială a Departamentului pentru Relații interetnice cu privire atât la celebrarea Zilei Naționale Armânilor, cât și cu privire la intențiile declarate ale unor grupuri separatiste de armâni privind constituirea unei noi minorități naționale, a unei etnii de sine stătătoare, de gradul 1, pe teritoriul României. Ce rost are diversiunea unui grupuscul de așa-ziși „makedon-armănji” care militează pentru statutul de minoritate în România? Pentru un loc în Parlament? Pentru fonduri de la buget? Pentru a nu se mai justifica intervenția României în Balcani în sprijinul macedo-românilor și megleno-românilor?”, a întrebat deputatul AUR Viorel Focșa.

Mai mult, Focșa susține că data de 23 mai tinde să intre în conștiința publică drept Ziua Națională a Armânilor, având în vedere multitudinea de evenimente organizate în mai multe localități din România, cum ar fi „Dzuua Natsională a Armănjloru” din Constanța.

Potrivit Academiei Române, românii sud-dunăreni, cunoscuți sub diferite nume precum aromâni, meglenoromâni, istroromâni sau vlahi, sunt români.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Un comentariu

  1. Politică partinică îngustă. N-am înțeles! Toată țara strigă că nu pot fi minoritate națională că sunt români, iar domnia voastră vă gândiți doar la Bani?? Păi dacă e vorba numai de prăduit bugetul, domniile voastre de ce îl prăduiți cu agitație prin Balcani pentru românism, cu burse pentru studenți armâni, pentru Ziua românității balcanice și pentru tot felul de comemorări și proiecte inutile aromânilor.
    Deci din discursul dumneavoastră înțeleg că toate agitația se face pentru banifi. Cine să-i prăduiască armânii sau Aurul. Restul nu mai contează. Dacă ar fi contat, și te-ar fi durut românismul balcanic, ai fi găsit o soluție pentru păstrarea unității. Spuneai , fraților ai să găsim o soluție amiabilă. Uite noi vă dăm bani pe altă cale, că nu vrem dispariția voastră etnică, vă fianțăm proiecte, dar nu pe calea de minoritate națională. Așa că ați făcut un gest de mare patritism, pentru aromâni, nu pentru români. Căci neinvestind în cei din țară, nu vă vor nici cei din Balcani, ca logică de dragoste românească. Nu vor să fie minorități românești, ca să nu pățească ca cei din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button