Știrile 60m.RO

Viktor Orban sugerează că va pune beţe în roate Ucrainei, privind aderarea la UE. Reacţia MAE de la Kiev

Ţările UE urmează să decidă în decembrie dacă vor invita Ucraina să înceapă negocierile de aderare, după ce anul trecut i-a acordat statutul de ţară candidată. O eventuală decizie de începere a negocierilor ar necesita sprijinul unanim al celor 27 de membri actuali ai UE, iar diplomaţii au spus de mult timp că Ungaria este de aşteptat să se împotrivească, potrivit Reuters.

„Nu putem evita întrebarea – la toamnă, când vom avea negocieri la Bruxelles despre viitorul Ucrainei – dacă putem de fapt lua în considerare în mod serios aderarea unei ţări începând discuţiile de aderare cu o ţară aflată în război”, a declarat Viktor Orban la postul naţional de radio.

„Nu ştim cât de mare este teritoriul acestei ţări, deoarece războiul este încă în desfăşurare, nu ştim cât de mare este populaţia sa, deoarece ei fug… a admite o ţară în UE fără a-i cunoaşte parametrii, acest lucru ar fi fără precedent. Deci cred că trebuie să răspundem la întrebări foarte lungi şi dificile până când să ajungem să decidem cu adevărat începerea propriu-zisă a negocierilor de aderare”, a spus Viktor Orban, potrivit News.ro.

Comentând remarcile premierului de la Budapesta, Ministerul de Externe al Ucrainei a spus că este clar „că premierul ungar este îngrijorat de aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană”.

„Am dori să informăm că Ucraina nu şi-a schimbat teritoriul în cadrul graniţelor sale recunoscute internaţional”, a adăugat ministerul.

Viktor Orban cultivă legături amiabile cu Moscova spre deosebire de mulţi dintre colegii săi din UE şi a avut în mod repetat disensiuni cu Kievul, inclusiv în privinţa dreptului etnicilor maghiari de a învăţa în limba lor maternă, după ce Ucraina a adoptat o lege în 2017 care restricţionează utilizarea limbilor minoritare în şcoli. Orban a declarat luni în parlament că Ungaria nu va sprijini Ucraina în nicio problemă pe plan internaţional până când drepturile lingvistice ale etnicilor maghiari de acolo nu vor fi restabilite.

Ungaria este membră a NATO şi s-a opus invadării Ucrainei de către Rusia. Budapesta a refuzat să livreze arme Ucrainei, dar a primit refugiaţii care fugeau de război.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button