Politică

VIDEO: Argatul lui Oroș pune sectorul avicol în genunchi. Milioane de pui de o zi gazați fără milă

Decizia de a interzice în toate ţara, pentru 30 de zile, comercializarea puilor de păsări de o zi are consecinţe în lanţ. Prima consecinţă este una dramatică, milioane de pui de o zi fiind ucişi prin gazare în incubatoare, în timp ce românii rămân fără păsări de carne şi fără ouă.

Un importator de pui a încălcat prevederile legale şi a furnizat pui contaminaţi cu virusul gripei aviare la ferma, care deţinea 180.000 de păsări, generând un focar. Trei noi focare de gripă aviară au fost depistate în judeţul Mureş în gospodării ale populaţiei din localităţile Sântana, Cozma şi Grebenişu de Câmpie, în urma verificărilor privind trasabilitatea păsărilor comercializate din exploataţia comercială din Ungheni.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a decis eutanasierea păsărilor din focar și a delimitat o zonă de protecție pe o rază de 3 kilometri și o zonă de supraveghere pe o rază de 10 kilometri, conform regulamentului european aplicabil în astfel de cazuri. Doar că autorităţile (Comitetul Național pentru Situații de Urgență şi ANSVA) au mers mai departe şi au decis interzicerea comerţului cu păsări vii din întreaga țară, timp de 30 de zile.

Decizia interzicerii comercializării păsărilor vii are consecinţe dramatice. În perioada februarie-mai, peste 40 de milioane de pui de o zi, producţie internă, au fost livraţi către gospodării şi către ferme. Acestora li se adaugă aproximativ 50 de milioane de pui de o zi de import. Într-o adresă către ANSVSA, Uniunea Crescătorilor de Păsări din România avertizează că în urma interzicea comercializării, puii aduși din import și destinați vânzării prin magazine autorizate se vând acum în spații improvizate, neautorizate, fără ca această actuvitate să poată fi controlată de ANSVSA. Mai mult, o parte din puii care se vindeau în magazinele autorizate se vând acum în stradă, existând informații că a înflorit comerțul cu pui de o zi necontrolat.

Staţiile de incubare din România se află într-o situaţia dificilă, fiind obligate să se debaraseze de puii de o zi care au eclozat după decizia CNSU şi ANSVSA. Deşi focarele sunt în judeţul Mureş, comerţul cu păsări a fost intezis în toată ţara. Potrivit ghidului oficial al ANSVSA, puii trebuie omorâţi, iar metoda obligatorie este gazarea. Imagini cumplite cu gazarea a sute de mii de pui au intrat în posesia STIRIPESURSE.RO. Păsările sunt băgate în saci de plastic, legaţi la gură, în care se introduce un amestec gazos care îi omoară în câteva secunde.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button