SocialȘtirile 60m.RO

VIDEO* ABUZURI: Jandarmeria a primit ordin să creeze busculadă la protestul polițiștilor

Reprezentanţii bugetarilor afiliați la Federaţia Publisind, inclusiv ai polițiștilor din sindicatul Europol, au protestat miercuri la sediul Administraţiei Prezidenţiale, Palatul Cotroceni, unde a avut loc și un incident cu îmbrânceli, sindicaliștii acuzând Jandarmeria că a primit ordin „să creeze busculadă”.

Reprezentanţii bugetarilor afiliați la Federaţia Publisind, inclusiv ai polițiștilor din sindicatul Europol, au protestat miercuri la sediul Administraţiei Prezidenţiale, Palatul Cotroceni, fiind înregistrat și un incident – îmbânceli cu jandarmii -, sindicaliștii acuzând Jandarmeria că a primit ordin „să creeze busculadă”.

Sindicaliștii protestează față de îngheţarea salariilor şi sporurilor şi a neindexării pensiilor cu valoarea inflaţiei. De asemenea, ei solicită și majorarea salariului minim corelată cu creşterea preţurilor.

„Suntem bugetari iar acesta nu trebuie să fie un stigmat! Noi nu ne putem negocia salariile aşa cum nu putem refuza restricţiile, interdicţiile şi incompatibilităţile impuse de lege. (…) Din anul 2021 îngheaţă din nou şi salariile după doar doi ani de aplicare a legii-cadru, însă îngheaţă exact acele salarii aflate mult sub nivelul prevăzut de lege şi care ar fi trebuit aduse la un nivel corespunzător până în anul 2022”, precizează un comunicat de presă al Publisind.

„După o campanie parșivă și înșelătoare, după ce guvernanții au jurat că vor respecta Constituția si legile țării, au venit cu o ordonanță de urgență în miez de noapte care îngheța tot ce înseamnă drepturi salariale, fie ele și restante, a urmat o nouă ordonanță prin care au tăiat voucherele de vacanță și cel mai probabil vor veni și cu o a treia ordonanță în care vor anunța noi tăieri. Nici la abator nu se fac atâtea ”tăieri” cum face guvernul Cîțu și nici Pinocchio nu mințea atât de mult, cum au fost mințiți polițiștii de acest Executiv”, susține sindicatul Europol.

Cum răspunde acuzațiilor Jandarmeria

În legătură cu protestul organizat de Federația Publisind din zona Palatul Cotroceni, Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București face următoarele precizări:

Dezmințim în mod categoric informația transmisă potrivit căreia „Jandarmeria Română a creat busculadă la protestul polițiștilor „

Acțiunea jandarmilor a avut drept scop desfășurarea adunării publice în condiții de siguranță și legalitate.

Conform prevederilor art. 12, alin 1, lit. j și art. 13, lit.c, din legea 60 din 1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice republicată, coroborate cu prevederile art. 27, alin 3, lit. c din legea nr. 550/2004 privind organizarea și funcționarea Jandarmeriei Române, cu modificările și completările ulterioare, personalul militar al Jandarmeriei are dreptul să efectueze control corporal preventiv asupra persoanei şi bagajului acesteia în cazul în care aceasta participă la manifestări publice sau în alte locuri în care este interzis accesul cu produse ori substanţe periculoase.

Sub un alt aspect, participanții au obligația de a nu participa la adunări publice cu materiale explozive sau incendiare.

Până la momentul întocmirii prezentului comunicat nu au fost aplicate sancțiuni contravenționale, acest lucru urmând a se face de către agenții constatatori de la fața locului în funcție de faptele comise.

Recomandăm tuturor organizatorilor și participanților la manifestații publice respectarea strictă a prevederilor legale cu privire la organizarea și desfășurarea adunărilor publice.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button