Politică

Victorie istorică a patrioților din Italia: Fratelli d’Italia, pe primul loc! Bruxelles-ul e în fibrilații

Alegerile din Italia au produs o surpriză și în același timp o vitorie zdrobitoare a patrioților conduși de Giorgia Meloni, lidera partidului Fratteli d’Italia. Cu toate amenințările de la Bruxelles și ale șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, italienii nu s-au lăsat impresionați și au votat cu patrioții. Prezența la vot a fost de peste 51%.

Exit poll-ul realizat de Rai prezintă primele procente după închiderea urnelor: Alianța de centru dreapta, cea care cuprinde partidele patrioților Salvini și Meloni, ar fi câștigat între 45% și 49%. Alianța de Centru Stânga ar fi obținut între 25,5% și 29,5%. Mișcarea 5 Stele ar fi obținut între 13,5% și 17,5%, iar Acțiunea Italia Viva între 6,5% și 8,5% Giorgia Meloni ar putea deveni prima femeie prim-ministru a țării, iar Silvio Berlusconi s-ar putea întoarce la politica de vârf din Italia.

Numeroşi italieni au aşteptat chiar şi o oră la coadă, duminică, pentru a-şi alege noul Parlament, informează The Guardian.

Deşi s-au înregistrat cozi foarte mari la secţiile de votare, până la ora locală 19:00 rata de participare la vot era de 51,25 la sută, mai mică decât în 2018, când a fost de 59,25 la sută. Potrivit presei, procesul de votare a durat mult din cauza unui sticker conceput pentru a se evita frauda. Stickerul are un cod alfanumeric şi este aplicat pe un colţ al buletinului de vot. Un oficial de la secţia de votare înlătură stickerul înainte ca buletinul de vot să fie introdus în urnă.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button