Politică

Vasile Dîncu anunță că Ciolacu e candidatul PSD la prezidențiale

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, susţine că în România, liderii partidelor sunt cei care candidează la Preşedinţie, precizând că este foarte greu să aduci un candidat din afara formaţiunii politice. El afirmă că preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, este favorit pentru o candidatură la cea mai înaltă funcţie în stat deşi acesta declară că este deschisă orice variantă.

Vasile Dîncu a fost întrebat, sâmbătă, la emisiunea Insider Politic, dacă PSD ar putea avea un candidat comun cu PNL la alegerile prezidenţiale din 2024.

“Ar putea să fie o variantă, chiar dacă în politica românească nu s-a făcut acest lucru, ba mai degrabă acelaşi tip de forţe politice au avut candidaţi separaţi, cum a fost în anul 2000, de exemplu, când au candidat din partea dreptei doi candidaţi, a fost şi momentul când a candidat şi Traian Băsescu şi Crin Antonescu, în 2009. Deci în România este greu să se întâmple acest lucru. Poate fi însă şi acesta un proiect politic. Mă îndoiesc însă, aşa cum cunosc eu în cele două partide, că nu va exista ambiţia fiecărui partid de a-şi promova propria ideologie printr-un candidat propriu, pentru că, până la urmă, importanţa alegerilor prezidenţiale nu rezidă din modul în care reuşeşti după aceea, prin funcţia prezidenţială, să conduci România, pentru că încă preşedintele României are atribuţii semiprezidenţiale, ca să spun aşa, ce contează poate mai mult prin modul în care articulezi într-o campanie electorală ideologia ta, ideile tale, programul tău. Omul este candidatul la preşedinţie. Omul tău este cel mai bun mesaj pe care poţi să îl transmiţi unei societăţi care nu prea are cultură politică sau are o cultură politică la nivelul de 30% dintre oameni care sunt mai interesaţi de politică şi restul sunt mai puţin interesaţi de politică”, a afirmat Vasile Dîncu.

Întrebat dacă îl vede pe premierul Nicolae Ciucă drept candidatul PNL la alegerile prezidenţiale, Dîncu a răspuns: “Eu cred că atunci când premierul nostru a fost votat preşedintele partidului şi când a fost adus în această demnitate importantă, a existat acest proiect de candidatură. În general, în România, aşa cum aţi văzut, liderii partidelor sunt cei care candidează la preşedinţie. Este foarte greu să aduci un candidat din afară”.

La remarca potrivit căreia preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat că social-democraţii ar putea susţine în cursa prezidenţială şi un candidat din afara partidului, Vasile Dîncu a replicat: “Marcel Ciolacu este un politician onest, face parte dintr-o altă generaţie de politicieni. Aş putea să spun că, văzând experienţa unor alţi lideri, este singurul care şi-a propus un lucru care este de bun simţ, acela că atunci când nu mai este preşedinte, ar vrea să poată să rămână în partid, ceea ce nu s-a întâmplat cu alţi oameni, şi să plece liniştit acasă. Asta este un proiect de o mare onestitate. Dincolo de asta, eu cred că Marcel Ciolacu în acest moment, este reprezentantul nostru cel mai autorizat pentru ca să devină premier în 2023 şi după aceea, în funcţie de ce vom stabili noi, pe bază de studii, pe bază de a vedea potenţialul, pe baza unei strategii pe care o să o facem, vom vedea dacă într-adevăr o vom găsi, vom putea să convingem partidul ca să fie altcineva, să zicem, din afara partidului. Deocamdată putem să considerăm că preşedintele nostru este favorit pentru o candidatură, chiar dacă în onestitatea lui spune că este deschisă orice variantă”.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button