Prima PaginăȘtirile 60m.RO

Valer Dorneanu: În nicio ţară europeană un prim-ministru nu-şi permite să facă atacuri suburbane la adresa Curţii Constituţionale

Valer Dorneanu a declarat joi că CCR va sesiza Comisia Europeană, Comisia de la Veneția, dar și alte foruri internaționale, după ce premierul Ludovic Orban a afirmat că „trebuie schimbați politrucii” de la Curtea Constituțională.

„O să discut cu colegii mei, am mai avut asemenea discuții și am tot a avut rezerve asupra oportunității de a face un demers. Cred acum că lucrurile au luat o amploare care impune neapărat o asemenea intervenție la Comisia de la Veneția, la Consiliul Europei, la Asociația Curților Constituționale. (..) Avem în vedere să sesizăm Comisia de la Veneția și Consiliul Europei și în mod sigur Asociația Curților Constituționale din Europa”, a declarat joi seara, la Antena 3, Valer Dorneanu.

Declarația sa a venit după ce premierul Ludovic Orban a declarat la Digi 24 că trebuie schimbată componența CCR, pentru a elimina ”politrucii”:

„Dați-mi voie să spun câteva cuvinte despre decizia Curții Constituționale care mi se pare abracadabrantă (privind stabilirea de către Parlament a datei alegerilor parlamentare), mi se pare o încălcare flagrantă a Constituției de către organismul care trebuie să fie paznicul Constituției. Așa ceva, vă mărturisesc, trebuie schimbat ceva, nu se mai poate așa. Trebuie schimbată componența Curții Constituționale, trebuie eliminați politrucii de acolo, trebuie să intre numai magistrați cu carieră serioasă în spate, nu oameni care au făcut politică și sunt numiți acolo ca să răspundă la comenzi politice. Ca să nu spun că multe din deciziile alea vin împotriva intereselor fundamentale ale României”.

Dorneanu a calificat afirmația premierului drept un atac la statul de drept:
 
„Este evident că este un atac la adresa statului de drept, pentru că instituția CCR este un pilon al democrației, un pilon al statului de drept, un garant al Constituției, al supremației sale și dacă unul din actorii principali ai statului de drept, cum este primul ministru al Guvernului,  atacă celelalte instituții care alcătuiesc ansamblul constituțional, în mod evident este un atac la credibilitatea acelei instituții. Dacă noi  ne-am preta să declarăm că hotărârile Guvernului, înainte de a fi supuse ele unei căi de atac sunt niște prostii și că primul ministru sau Guvernul sunt nu știu cum, ce s-ar alege cu statul de drept? Ce înțelege cetățeanul simplu, când cetățeanul simplu trebuie îndemnat de autorități să respecte legea începând cu primele autorități ale statului? Dacă ele dau un exemplu prost, contestă ele însele legea și îndeamnă cetățenii să nu respecte deciziile Curții Constituționale, ce fel de stat de drept promovează acest prim ministru?”

Sursa: Agerpres

Back to top button