Știrile 60m.RO

Ursula von der Leyen: Cele 27 de state UE vor putea începe „în aceeași zi” vaccinarea anti-COVID. Vicepreședinte CE: Va fi un cadou de Crăciun

Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene vor putea „începe în aceeași zi” campaniile de vaccinare anti-COVID-19, imediat după ce Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) va notifica oficial autorizarea vaccinului dezvoltat de Pfizer/BioNTech, a anunțat miercuri președintă Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în Parlamentul European, transmite AFP.

„În sfârșit, de acum într-o săptămâna, primul vaccin va fi autorizat, așadar vaccinările vor putea începe imediat (…) Este o sarcină imensă”, a declarat șefa executivului UE.

„Să începem, deci, cât mai curând posibil această (campanie de) vaccinare toți împreună în 27, cu un debut în aceeași zi”, a pledat ea.

Într-un interviu apărut miercuri în cotidianul italian La Repubblica și citat de dpa, Margaritis Schinas, vicepreședinte al Comisiei Europene, a spus că ‘vaccinul va fi un cadou de Crăciun pentru toți cetățenii continentului nostru’.

EMA a anunțat marți că va luă pe 21 decembrie o decizie cu privire la autorizarea vaccinului Pfizer/BioNTech, cu opt zile mai devreme decât era planificat.

După autorizarea de către EMA, Comisia Europeană va lucra cu „viteză supersonică” pentru a da propria aprobare vaccinului, ceea ce ar putea interveni în termen de două zile, a explicat Schinas.

„Vom face în două zile o muncă ce durează în mod normal două luni”, a spus el, menționând că această va permite țărilor UE să înceapă vaccinările în jurul datei de 26 decembrie.

Italia, Germania, Franța, Spania, Belgia, Olanda, Luxemburg și Elveția au anunțat marți că își vor coordona lansarea programelor de vaccinare.

Potrivit lui Schinas, Comisia va lansă o campanie de informare a publicului în sprijinul programelor de vaccinare, el declarându-se dispus să se implice personal în convingerea scepticilor.

„Am avut COVID în octombrie. Dacă cineva nu crede în virus, trimiteți-l la mine și îi vor spune ce înseamnă să lupți din greu împotrivă acestei boli de pe un pat din spital”, a afirmat Schinas în interviu.

Back to top button