Politică

Ursula oferă 250 milioane de euro Maiei Sandu pentru achiziția gaze naturale

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a anunțat joi la Chișinău într-o conferință de presă comună cu președinta Maia Sandu că Uniunea Europeană va furniza Republicii Moldova un ajutor de urgență de 250 de milioane de euro pentru a înfrunta criza energetică provocată de invazia rusă în Ucraina.

Din aceasta sumă, 100 de milioane de euro reprezintă împrumut nerambursabil, 100 de milioane de euro – împrumuturi, plus un grant nerambursabil de 50 de milioane de euro.

Principalele declarației ale Ursulei von der Leyen la Chișinău:

Am venit astăzi în această frumoasă țară pentru a vă arăta dumneavoastră și pentru a arăta poporului Moldovei că Uniunea Europeană este ferm alături de dumneavoastră. Rusia continuă să ducă un război brutal împotriva Ucrainei, vecina noastră, vizând infrastructura esențială – electricitate, încălzire, apă – în acte josnice de cruzime și creând haos pe piețele energetice globale prin utilizarea energiei ca armă.

Acest lucru amenință, de asemenea, Republica Moldova. Dar vă rog să știți că solidaritatea europeană cu Moldova este de nezdruncinat. La fel cum poporul moldovean a dat dovadă de o solidaritate de nezdruncinat cu refugiații ucraineni. V-ați deschis brațele, v-ați deschis ușile pentru oamenii care fugeau de război. Aproape 600.000 de refugiați ucraineni au trecut prin țara dumneavoastră. Aproximativ 80.000 au rămas în Moldova. Moldova își demonstrează, încă o dată, atașamentul față de valorile care se află în centrul Uniunii Europene. O țară mică cu o inimă mare.

Și sunt foarte încântată că Moldova este acum o țară candidată la Uniunea Europeană. O meritați. Aceasta este o recunoaștere clară a agendei decisive, pro-europene și orientate spre reforme a Moldovei. Acest lucru este cu atât mai impresionant dacă luăm în considerare circumstanțele extrem de dificile cu care se confruntă țara dumneavoastră din cauza războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Fiți siguri că vă însoțim în acest proces.

De la invadarea Ucrainei de către Rusia, am fost cel mai apropiat partener al dumneavoastră. Am avut multe apeluri telefonice, multe întâlniri. Numai în ultimul an, Uniunea Europeană a acordat Moldovei peste 840 de milioane de euro sub formă de împrumuturi și granturi. Acum, Republica Moldova se confruntă cu o criză energetică acută, legată atât de aprovizionarea cu gaze și electricitate, cât și de accesibilitatea gazelor și a electricității. Fiți siguri că facem tot ce putem pentru a vă ajuta să faceți față acestei crize.

Prin urmare, am elaborat un pachet suplimentar de sprijin energetic pentru Republica Moldova. În primul rând, ne angajăm să alocăm 200 de milioane de euro pentru a ajuta Moldova să își satisfacă nevoile de aprovizionare cu gaze. Această sumă va consta în 100 de milioane de euro sub formă de granturi și 100 de milioane de euro sub formă de împrumuturi. Banii ar trebui să fie disponibili începând cu ianuarie 2023. În al doilea rând, vom oferi încă 50 de milioane de euro pentru sprijin bugetar pentru Moldova. Acest lucru va contribui la acordarea de sprijin celor mai vulnerabili, astfel încât acesta să fie un sprijin bugetar țintit.

În cele din urmă, vom colabora, desigur, îndeaproape cu donatorii pentru a oferi sprijin suplimentar Moldovei prin intermediul Platformei de sprijin pentru Moldova. Platforma de sprijin se va reuni la 21 noiembrie la Paris. În acest context, Comisia colaborează cu Secretariatul Comunității Energetice pentru a pune în aplicare o schemă de salvare a energiei pentru Moldova, pentru a permite donatorilor să sprijine achizițiile de energie. Sper că aceste măsuri combinate vor oferi Moldovei sprijinul atât de necesar în perioada de iarnă.

Privind în perspectivă spre viitorul nostru comun, Moldova nu este doar vecinul nostru, partenerul nostru și un prieten apropiat, ci, desigur, și un candidat la aderarea la Uniunea Europeană. Moldova face parte din familia noastră europeană. Iar familia trebuie să rămână unită atunci când vremurile devin grele și dificile. Acesta este motivul pentru care mă aflu astăzi aici.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button