Știrile 60m.RO

Uriașă avere a clanului Doldurea, procurorii au sechestrat o bună parte dintre bunurile imobile: 28 în județul Dâmbovița, 19 în județul Ilfov, 5 în județul Botoșani, 4 în județul Călărași, 6 în județul Giurgiu, unul în județul Olt

Procurorii au anunțat miercuri că propun arestarea preventivă a lui Ionuț Doldurea, fiul primarului PSD din Caracal, și sechestrarea bunurilor imobile înregistrate pe numele Flagas SRL. De asemenea, au fost puse sub sechestru 7 conturi bancare ale lui Dordulea.

„În ceea ce privește suspectul persoană juridică s-a instituit măsură asiguratorie a sechestrului cu privire la mai multe bunuri imobile, după cum urmează: 5 în județul Botoșani, 4 în județul Călărași, 28 în județul Dâmbovița, 6 în județul Giurgiu, 19 în județul Ilfov, unul în județul Olt. Cu referire la unul dintre inculpați, s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului cu privire la un bun imobil situat în București, precum și cu privire la un număr de 7 conturi bancare”, se arată într-un comunicat al Parchetului General.

Comunicatul integral:

„În dosarul privind incendiul izbucnit în dată de 26 august 2023 în localitatea Crevedia din județul Dâmbovița, procurorul de caz din cadrul Secției de urmărire penală criminalistică a solicitat astăzi instanței arestarea preventivă a două persoane, administratori ai unei societăți comerciale, pe o perioada de 30 de zile, de la dată de 06 septembrie 2023, până la 05 octombrie 2023, inclusiv.

Față de acestea, în cursul zilei de azi, prin ordonanță, s-a pus în mișcare acțiunea penală, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere din culpă care a avut că urmare un dezastru, prev. de art. 255 alin 1 și 2 din Codul Penal.În referatul cu propunere de luare a măsurii arestării preventive s-a reținut că cei doi inculpați, pe o perioada îndelungată de timp, de cel puțîn 3 ani, în mod sistematic, au promovat în cadrul societățîi o politică de funcționare grefată pe încălcarea repetată a dispozițiilor legale privind derularea operațiunilor de alimentare, transport, transvazare și depozitare cu combustibil GPL.

Toate aceste operațiuni au fost efectuate în scop pecuniar, în pofida deciziilor de ordin administrativ aplicate de autoritățile publice cu atribuțîi de supraveghere și control în materie și abdicand de la normele elementare ce se impuneau a fi respectate în desfășurarea acestei activități. Faptele descrise au avut drept consecință decesul a 5 persoane, vătămarea corporală a altor 54 persoane, 6 case distruse total, 77 case distruse parțial, alte distrugeri materiale semnificative – autospeciale ale echipelor de intervenție, echipamente de intervenție, bunuri materiale ale cetățenilor pe o rază de aprox. 1 km

În cauză, până în acest moment au fost audiate, în calitate de persoană vătămată, 16 persoane care au suferit pagube materiale și morale în urmă producerii faptei pentru care s-a dispus începerea urmăririi penale și care au precizat că se constituie parte civilă în cauza. Totodată, un număr de 22 persoane au fost audiate în calitate de martori.

II. Instituirea unor măsuri asigurătorii

Totodată, în cursul zilei de azi, 6 septembrie 2023, procurorul de caz a emis o ordonanță de instituire a unor măsuri asigurătorii, apreciind că în cauza este necesară aplicarea unor asemenea măsuri pentru a se putea asigura repararea pagubelor cauzate prin comiterea infracțiunii și pentru a garanta executarea cheltuielilor judiciare.

În ceea ce privește suspectul persoană juridică s-a instituit măsură asiguratorie a sechestrului cu privire la mai multe bunuri imobile, după cum urmează: 5 în județul Botoșani, 4 în județul Călărași, 28 în județul Dâmbovița, 6 în județul Giurgiu, 19 în județul Ilfov, unul în județul Olt.

Cu referire la unul dintre inculpați, s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului cu privire la un bun imobil situat în București, precum și cu privire la un număr de 7 conturi bancare. De asemenea, aceeași măsură a fost dispusă cu privire la bunurile celui de al doilea inculpat, respectiv 7 bunuri imobile situate în București și un număr de 8 conturi bancare”.

Sorin Ioniță, analist la Expert Forum, afirmă că Ionuț Doldurea, fiul primarului PSD din Caracal, a fost săltat de procurori abia după 10 de la explozie pentru că a fost nevoie de timp pentru a fi instruit în legătură cu „ce poveste să spună”.

„10 zile le-a luat procurorilor să-și facă curaj și să se prindă că au voie să aducă la audieri un pion din rețeaua politico-clientelară a lui Paul Stănescu, secretarul general PSD, mâna dreapta a lui Marcel Ciolacu. E drept că pionul asta e sponsor important al PSD, dar va dați seama cât curaj le-ar trebui să cheme la audieri chiar pe capul rețelei regionale, Paul Stănescu, despre care nu e voie să se vorbească la TV?

Nici interviuri cu el pe subiect nu e voie să apară în presă, nici să fie sunat cu întrebări, nici să se facă extinderi de discuție către umbrela serviciilor care protejează această rețea clientelar-extractivă.S-au dat instrucțiuni de damage control / limitare criză la beizadeaua Ionuț, pentru a fi salvată funcția de primar a tatălui și a se bloca investigațiile în sus pe rețeaua PSD-Olt. Junele Ionuț a primit de bună seama un training de calitate în astea 10 zile de la avocațîi PSD & instructorii SRI arondati rețelei Stănescu, că să știe ce poveste să spună.

Evident, dacă era săltat din prima zi, cum s-ar fi întâmplat cu oricare din noi, asta nu mai era posibil. Iar pentru a închide gură victimelor, Paul Stănescu l-a convins pe partenerul Marcel să plătească rapid pagubele private din Crevedia de la buget, că să nu fie ruinată afacerea de familie Doldurea, parte a rețelei. În ideea că ‘o închidem aici’, așteptăm să apară alt scandal că să se acopere asta și pe urmă rezolvăm discret, că PNL oricum nu suflă pe subiect, sunt inexistenți, iar presă cu consultanțîi & sondorii acoperiți e a noastră 75%.

Ionuț, fii loial famigliei și prietenilor tăi. Semnat: unchiul Paulie”, a scris Ioniță pe Facebook.

Și jurnalistă Ioana Dogioiu, bună cunoscătoare a culiselor din justiție, a adresat public câteva întrebări legate de această întârziere neobișnuită.

„În zece zile e timp berechet pentru tot felul de lucruri pentru cei vizați. De exemplu, să influențeze martori, ceea ce oarecum s-a întâmplat chiar și la vedere, când firma Flagas și-a trimis avocații să ofere despăgubiri complete celor afectați. Cu cât mai puține revendicări și plângeri, cu atât mai ușor cazul, nu?În zece zile pot fi distruse probe, pot fi construite în detaliu și liniște strategii de apărare. De altfel, la audiere au refuzat să dea declarații.

Orice procuror veți întreba va va spune că primele declarații, cu cât mai puțîn timp de pregătire, sunt extrem de valoroase. La ce îi mai reții acum, la ce mai ceri acum arestare preventivă, dacă 10 zile i-ai lăsat să facă ce au vrut? Dacă instanța va refuză arestul, nu cred că judecătorii ar fi neapărat de acuzat. Dar sechestru asigurător există? Că să-l evite s-a arătat firma atât de cooperantă cu păgubiții?”, a scris Dogioiu pe Spot Media.

Ionuț Doldurea și Cosmin Stânga, patronii firmei Flagas SRL, care deține stația GPL din Crevedia unde s-au produs explozii săptămâna trecută, au fost aduși miercuri dimineață pentru audieri la Parchetul General. Cei doi au fost transportați cu o dubă a Poliției, după ce au fost reținuți marți seară pentru 24 de ore. La intrarea în sediul Parchetului, avocatul lor a fost ceva mai rezervat în declarații, după ce marți seară s-a plâns că procurorii nu i-au transmis informații din dosar, vorbind de „un scenariu pregătit de dinainte”.

De asemenea, avocatul a recunoscut că i-a sfătuit pe cei doi să nu dea declarații la Parchet, transmite Agerpres.

„În cursul zilei de azi, în dosarul privind incendiul izbucnit pe 26 august 2023 în urmă unor explozii ce s-au produs în localitatea Crevedia din județul Dâmbovița, procurorul de caz din cadrul Secției de urmărire penală criminalistică a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale și reținerea a doi inculpați, administratori ai unei societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere din culpă care a avut că urmare un dezastru, prev. de art. 255 alin. 1 și 2 din Codul Penal”, a anunțat marți seară Parchetul General.De asemenea, procurorii au pus sub acuzare firma Flagas SRL pentru comiterea infracțiunii de distrugere din culpă care a avut că urmare un dezastru.

„În perioada 30 septembrie 2020 – 26 august 2023, în realizarea obiectului de activitate și în interesul sau, că urmare a politicii promovate de către factorii decizionali din structura de conducere a acesteia, respectiv cei doi inculpați menționați anterior, societatea comercială a funcționat în mod sistematic prin încălcarea repetată a dispozițiilor legale privind derularea operațiunilor de alimentare, transport, transvazare și depozitare cu combustibil GPL (Ordinul MAI cu nr. 166 din 27 iulie 2010 și Ordinul nr. 73/1161/1999 privind aprobarea ‘Normativului de proiectare, execuție și exploatare a sistemelor de alimentare cu gaze petroliere lichefiate (GPL) pentru autovehicule’, indicativ NP 037/99), la punctul de lucru neautorizat amplasat pe Șoseaua București – Târgoviște, în comună Crevedia, județul Dâmbovița. Acest fapt a creat premisele izbucnirii, la dată de 26 august 2023, în jurul orei 18,40, a unui incendiu urmat de mai multe explozii, rezultate din acest factor declanșator, ce a condus la decesul a 5 persoane până la acest moment și vătămarea corporală a 54 de persoane, precum și distrugerea și degradarea unor bunuri imobile și mobile, precum și a unor lucrări, echipamente, instalații sau componente ale acestora, consecințe pe care factorii de conducere din cadrul acesteia nu le-au prevăzut, deși trebuiau și puteau să le prevadă”, susține Parchetul.

Anchetatorii anunță că au efectuat patru percheziții (la sediile a două firme și domiciliile a două persoane), în urmă acestor activități procedurale fiind ridicate mai multe înscrisuri, documente și medii de stocare care vor fi valorificate pe parcursul urmăririi penale.Ionuț Doldurea este fiul primarului din Caracal, Ion Doldurea, suspendat din PSD.

Doldurea și Stânga sunt actionarii firmei Flagas SRL, care deține stația GPL de la Crevedia, unde s-au produs explozii săptămâna trecută, soldate cu cinci decese și aproximativ 50 de oameni răniți, printre care și mulți pompieri. De asemenea, zeci de case din apropierea stației GPL au fost distruse. Tragedia a avut loc în timp ce era efectuat un transfer de gaz între două cisterne.

Stația GPL din Crevedia funcționa din iulie 2020 fără autorizație de securitate la incendiu.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button