Internațional

Ungaria: „SUA și-au dublat importurile de uraniu din Rusia, dar presează UE să impună sancțiuni Moscovei”. Aluzie la proiectul centralelor nucleare SMR din România: „Sunt ca soția lui Columbo: toată lumea vorbeşte despre ea, dar nimeni nu a văzut-o încă”

SUA și-au dublat importurile de uraniu din Rusia, în timp ce face presiuni asupra Uniunii Europene să extindă sancțiunile asupra Moscovei, a declarat luni Peter Szijjarto, ministrul manghiar de Externe.  

Energia nucleară ar putea fi o platformă excelentă pentru o cooperare pragmatică, bazată pe interese comune, între est şi vest, deoarece simţul raţiunii ar trebui păstrat chiar şi în cazul unui conflict, iar de pe urma acestui lucru toată lumea ar avea numai de câştigat, a declarat luni la Praga ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó, potrivit Hirado.

Oficialul maghiar a făcut și o dezvăluire foarte interesantă cu privire la natura relațiilor dintre SUA și Rusia, în ciuda discursurilor publice extrem de agresive ale Washingtonului la adresa Moscovei, pe fondul războiului declanșat de Putin în Ucraina.

Astfel, conform agenției maghiare de stat citate, Peter Szijjarto a spus ”că în timp ce sunt exercitate presiuni pentru extinderea sancţiunilor europene, în prima jumătate a acestui an Statele Unite ale Americii şi-au dublat importurile de uraniu din Rusia”.

Ministrul maghiar de Externe a vorbit din nou în favoarea cooperării civilizate între est şi vest. “Nu pentru că suntem fani ai lui Putin, prieteni ai ruşilor sau propagandişti ai Kremlinului, ci exclusiv din cauza intereselor naţionale, pentru că nu vrem ca energia nucleară să devină un ostatic în acest conflict dintre est şi vest”, a explicat Peter Szijjarto.

Szijjarto: Politica de sancțiuni a fost un eșec total

La Congresul Industriei Energiei Atomice din Europa Centrală şi de Est, şeful diplomaţiei ungare a subliniat că Europa se confruntă cu cele mai grave provocări economice şi de securitate din ultimele decenii, iar elementul esenţial al acestora este criza energetică.

Bătrânul continent nu a reuşit să ofere răspunsuri adecvate la războiul din Ucraina, politica de sancţiuni a fost un eşec total, cantitatea de resurse energetice a scăzut semnificativ, iar preţul energiei a crescut, ceea ce reduce serios şi competitivitatea, a spus Szijjártó.

Privind situaţia în termeni raţionali, se poate observa că fără energie nucleară, economia europeană nu îşi va putea redobândi competitivitatea şi nu vor fi atinse nici obiectivele de protecţie a mediului, a explicat ministrul.

Potrivit lui Péter Szijjártó, crearea coaliţiei nucleare conduse de francezi, care are deja şaisprezece membri, reprezintă o evoluţie pozitivă. În opinia sa, este un obiectiv necesar ca până în 2050, în Uniunea Europeană să fie creată o capacitate de energie nucleară de 150 de gigawaţi, iar pentru asta trebuie construite 30-40 de reactoare noi, fiind necesară şi prelungirea duratei de viaţă a unor centrale existente.

Despre tehnologia centralelor nucleare modulare: ”Toată lumea vorbește despre ea, dar nimeni nu a văzut-o încă”

Ministrul ungar a subliniat că astăzi toată lumea aşteaptă mici centrale nucleare modulare (SMR), însă deocamdată “acestea sunt ca soţia lui Columbo: toată lumea vorbeşte despre ea, dar nimeni nu a văzut-o încă”. Politicianul şi-a exprimat speranţa că în viitor acest lucru se va schimba.

Péter Szijjártó a subliniat că este foarte important să luptăm împotriva discriminării şi a standardelor duble în producţia de energie nucleară, însă, din fericire, marea majoritate a ţărilor din Europa Centrală are o abordare sănătoasă a problemei.

În acest sens, ministrul a vorbit şi despre încercările constante de a accepta sancţiunile industriei nucleare, şi a declarat că Ungaria nu va fi de acord cu astfel de măsuri, pentru că i-ar prejudicia grav securitatea naţională şi interesele economice naţionale.

Ministrul a abordat şi situaţia din Ungaria. În acest sens, a arătat că prin extinderea centralei nucleare de la Paks, guvernul maghiar intenţionează să obţină neutralitatea climatică până în 2050.

Ungaria salută aprobarea ”miraculoasă” din partea UE a contractului cu Rosatom

Deja acum 63% din producţia de energie electrică este sustenabilă, aproximativ 85% din aceasta fiind asigurată de reactoarele de la Paks, a spus Szijjártó.

Ministrul a subliniat că noile blocuri, care au o capacitate totală de 2400 de megawaţi şi care vor fi construite în cadrul proiectului internaţional, vor preveni anual emisii de 17 milioane de tone de dioxid de carbon.

“Totuşi, ce anume este verde şi durabil, dacă nu energia nucleară? Bineînţeles că nu primim răspuns la această întrebare. Singurul răspuns este nu. Dacă întrebăm de ce, atunci răspunsul este “numai aşa”, a spus Szijjártó.

Politicianul ungar a salutat faptul că a fost aprobată “în mod miraculos” din partea Comisiei Europeene modificarea contractului de finanţare şi executare cu Rosatom în numai o lună, ceea ce a simplificat în mod semnificativ procesul birocratic lent.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Un comentariu

  1. Foarte interesant despre SUA si importurile lor din Rusia, precum si faptul ca Romania se alatura miscarii pentru energie nucleara curata si sigura. Este o situatie dificila, insa este incantator ca in toate aceste situatii, Ungaria cauta sa prezinte solutii mai bune pentru intreaga lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button