Politică

Ungaria: Fondurile UE sunt manipulate într-un mod făţiş arbitrar care nu poate fi numit decât furt la drumul mare

Ungaria este o ţintă a politicii brutale de putere, iar fondurile UE sunt manipulate ‘într-un mod făţiş arbitrar care nu poate fi numit decât furt la drumul mare’, a afirmat preşedintele parlamentului ungar, Laszlo Kover, într-un interviu citat de MTI, scrie AGERPRES.

Deşi calitatea de membru al UE are încă pentru Ungaria mai multe beneficii decât dezavantaje, raportul între acestea s-a deteriorat semnificativ, a apreciat Kover în interviul apărut vineri în săptămânalul Hetek.

Printre avantaje, Kover a menţionat faptul că, în ultimii cinci ani, Ungaria a continuat să ajungă din urmă perfomanţa medie a ţărilor membre ale UE. Între timp, totuşi, situaţia politică s-a înrăutăţit considerabil, a adăugat el.

Ungaria este expusă unei politici brutale de putere, însoţită de eforturi ‘de ne a impune obsesii şi dogme ideologice’, a mai afirmat Kover. ‘Dacă nu am rezista, ar urma consecinţe sociale foarte serioase’, a continuat el.

Kover a mai declarat că vede riscuri de cel puţin 50% ca fondurile UE pentru Ungaria să fie ţinute în suspensie până la alegerile din Polonia.

În opinia preşedintelui legislativului ungar, votantul european obişnuit nu rămâne decât cu impresia unor probleme permanente cu guvernele polonez şi ungar. ‘Există eforturi concrete de a incita ură în rândul publicului european împotriva guvernelor europene de dreapta’, a spus el.

Întrebat dacă a fost o greşeală pentru guvernul ungar să ajute la realizarea înţelegerii care a adus-o pe preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la conducere în 2019, Kover a răspuns că, din păcate, ceilalţi candidaţi erau ‘chiar mai răi’.

La întrebarea dacă este ‘absurd’ că majorarea salariilor profesorilor ungari este condiţionată de acordul între Bruxelles şi guvernul de la Budapesta, Kover a afirmat că această creştere nu va depinde de încheierea sau nu a acordului.

‘Salariile profesorilor sunt majorate şi vor continua să fie majorate în viitor. Dacă ne vom primi banii de la Bruxelles, procesul va fi mai rapid, dacă nu, va fi mai lent’, a spus el.

Întrebat dacă un politician care acordă prioritate suveranităţii naţionale ar trebui să-i susţină mai degrabă pe ucraineni împotriva ruşilor imperialişti, Kover a replicat printr-o altă întrebare: ‘Şi dacă politica imperialistă este purtată de Occident împotriva Estului, iar Ucraina este văzută ca o altă provincie utilă a imperiului euro-atlantic? Depinde de fiecare să decidă ce interpretare preferă’.

Laszlo Kover a mai remarcat că războiul a fost declanşat de Rusia, dar, a adăugat el, Rusia are, la rândul său, interese de securitate legitime. Cum Rusia este cea mai mare putere nucleară, alături de Statele Unite, ‘ignorarea acestor interese este o uriaşă eroare’, a apreciat preşedintele parlamentului ungar.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Un comentariu

  1. Onor președintele legislativului ungar are perfectă dreptate i absolut tot ceea ce afirmă referitor la UE dar și la Rusia! In fârșit cineva care spune lucrurilor pe nume! Felicitări!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button