Internațional

Ungaria anunţă că va amâna aderarea Suediei la NATO

Parlamentul Ungariei nu va ratifica aderarea Suediei la NATO înainte de vacanţa de vară, deoarece nu a inclus votul pe ordinea de zi a sesiunii de săptămâna viitoare, a informat miercuri presa online maghiară, conform unui material al agenţiei Reuters.

Site-urile de ştiri hvg.hu şi index.hu au raportat că parlamentul, dominat de partidul Fidesz al premierului naţionalist Viktor Orban, va amâna şi mai mult votul după ce anterior a invocat o deteriorare a relaţiilor cu Suedia.

Biroul de presă al Parlamentului nu a confirmat rapoartele, spunând că ordinea de zi a sesiunii de săptămâna viitoare va fi finalizată la o şedinţă a comisiei Parlamentului de joi.

Într-o postare pe Facebook, parlamentarul de opoziţie de stânga Agnes Vadai a spus că Orban nu va pune votul privind aderarea Suediei la NATO pe ordinea de zi de săptămâna viitoare.

Suedia şi Finlanda au abandonat decenii de nealiniere militară în urma invaziei Ucrainei de către Rusia anul trecut, căutând o mai mare securitate prin aderarea la NATO. Finlanda a devenit membră NATO în aprilie, dar procesul a fost mai lent pentru Suedia.

Suedia a sperat că va adera la summitul alianţei din 11-12 iulie însă, deşi are un sprijin puternic din partea altor membri, inclusiv din partea Statelor Unite, atât Turcia, cât şi Ungaria s-au abţinut până acum de la ratificare.

Cu procesul de ratificare al Ungariei blocat în parlament din iulie anul trecut, Orban şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la aderarea Suediei şi a Finlandei la NATO pentru prima dată în februarie.

Printre alte critici, el a acuzat ambele ţări că au răspândit „minciuni totale” cu privire la sănătatea democraţiei şi a statului de drept în Ungaria, deşi parlamentarii maghiari au aprobat cererea Finlandei la sfârşitul lunii martie.

Orban este în conflict cu Uniunea Europeană de câţiva ani din cauza criticilor UE la adresa istoricului Ungariei în ceea ce priveşte democraţia şi standardele statului de drept, de când a preluat mandatul în 2010.

În aprilie, şeful de cabinet al lui Orban a cerut Suediei să ia măsuri pentru a spori încrederea, spunând că relaţiile dintre Stockholm şi Budapesta sunt la un nivel scăzut.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button