Politică

Unele medicamente și-au triplat prețul după ajustarea făcută de Rafila

Ajustarea anuală a preţurilor la medicamente de către Ministerul Sănătăţii operată de la 1 august a determinat ca unele produse să coste în farmacie dublu sau chiar triplu în august faţă de luna anterioară, scrie Ziarul Financiar.

„Media de creştere este de la 40 de lei la 90 de lei pe reţetele normale. Reglări de preţ au mai fost, însă o creştere masivă cum este acum nu a mai fost. Şocul iniţial a fost major. Impactul se simte, am avut oameni care au plecat din farmacie”, a spus Paul Negoiţă, managerul lanţului de farmacii Iris Pharm din Buzău.

La o pensie de 1.500 de lei, un cost suplimentar de 100-150 de lei lunar înseamnă un impact de aproa­pe 10%. Astfel, deşi plătesc mai puţin pentru alimentele de bază în urma ordonanţei privind plafonarea adaosurilor comerciale la alimente, oamenii „compensează“ diferenţa pe medicamente. „Era inevitabilă scumpirea pentru că nu e normal să dai 7 lei pe Sintrom, care e anticoagulant şi te ţine în viaţă. Nu e nici cât o sticlă de suc. Doar că unele s-au scumpit foarte mult. Riscul este ca pacienţii să taie medicamente de pe listă“, spune şi farmacistul Mihai Trofin din Bacău.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button