USR vrea mai multe zile de vot pentru Diaspora la alegerile parlamentare

USR va depune un proiect legislativ pentru a modifica Legea privind organizarea alegerilor parlamentare, astfel încât românii din Diaspora să beneficieze de regulile și procedurile aplicate la alegerile prezidențiale din 2019.
Propunerile USR din proiectul de lege prevăd:
– Desfășurarea votului în străinătate pe mai multe zile;
– Liste electronice în străinătate și semnătura alegătorilor direct pe tabletă;
– Votarea după ora 21.00 unde există alegători la coadă;dreptul partidelor la câte un reprezentant și doi supleanți în fiecare secție de votare, aceștia având posibilitatea să facă schimb între ei în zilele de votare;
– Posibilitatea creșterii numărului membrilor secției de votare în străinătate până la 15, în caz de necesitate;
– Abrogarea alineatului (6) din articolul 42, conform căruia alegătorii care nu se înregistrează online pot vota doar la secțiile de votare organizate pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare, secțiile consulare și institutele culturale din străinătate ale României.
– Reducerea pragului de semnături de la 1% la 0,5% din numărul total al alegătorilor înscriși în Registrul electoral cu adresa de domiciliu sau reședința în circumscripția respectivă, fără ca numărul acestora să fie mai mic de 1.000 de alegători.
„În afară de încurajarea masivă a votului prin corespondență, este foarte important să avem același număr de secții de votare deschise în străinătate ca la alegerile prezidențiale. Acest lucru va încuraja ieșirea românilor la vot, le va asigura condițiile necesare pentru a vota în siguranță în aceasta perioadă plină de incertitudini, cu riscuri importante de restricții legate de pandemie. Nu ne putem permite în niciun caz înghesuiala la cozi la ambasade și consulate sau în puține secții de votare. Românii din Diaspora trebuie să poată vota ușor la cele mai importante alegeri din ciclul electoral, cele parlamentare, unde pot avea un cuvânt greu de spus în transformarea României”, spune senatorul USR de Diaspora, Radu Mihail, inițiatorul proiectului.
- Maia Sandu invită firmele românești să investească în Republica Moldova, dar cu riscuri majorePreședintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a lansat o invitație companiilor românești de a investi în țara vecină, subliniind beneficiile financiare din partea Uniunii Europene, dar fără a menționa incertitudinile economice și politice care ar putea afecta aceste investiții. În cadrul Forumului Economic „Investiţii – Dezvoltare – Integrare Europeană” de la Chişinău, Maia Sandu a subliniat …
- Controalele ANPC s-au transformat într-un spectacol al opulenței: Piedone cu cizme de 624 de euroCristian Popescu Piedone, fostul primar al Sectorului 5 și actual președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), a reușit să atragă atenția, dar nu datorită măsurilor luate în cadrul controalelor sale, ci datorită unui detaliu vestimentar care a devenit rapid un simbol al luxului ostentativ: cizmele sale de 624 de euro. În timp ce …
- Șefa UPU de la Spitalul Județean Constanța dată afară pe motiv că „e nevoie de un bărbat” pentru funcție: un abuz flagrant de discriminare!Managera Spitalului Județean Constanța a decis să o demită pe șefa Unității de Primiri Urgențe, dr. Rodica Tudoran, sub pretextul că funcția ar trebui ocupată de un bărbat. Aceasta a justificat schimbarea prin nevoia unui lider care „să poată alerga între heliport și spital”, un discurs profund discriminatoriu. Incidentul a stârnit un val de reacții …
- Cererea americană de ouă din România respinsă din cauza reglementărilor UEAmericanii au solicitat ouă din România pentru a suplini deficitul cauzat de epidemia de gripă aviară, însă legislația sanitar-veterinară europeană și condițiile impuse de SUA fac imposibilă îndeplinirea cerințelor, lăsând țările europene într-o poziție vulnerabilă pe piața internațională. Statele Unite au adresat o cerere pentru importul de ouă din România, dar livrările nu pot fi …
- Economia României în pericol: Inflația și concedierile amenință industriile auto și conexeIndustria auto românească se confruntă cu riscuri majore din cauza taxelor impuse de Statele Unite, iar un val de concedieri este iminent. Pe lângă aceste probleme, inflația continuă să erodeze puterea de cumpărare a românilor, iar prognozele economice sugerează o înrăutățire a situației pe termen scurt. România se află într-un moment extrem de delicat din …