Ultimul interviu al lui Mihail Gorbaciov: „Americanilor li s-a urcat la cap”
În decembrie 2021, la 30 de ani de la destrămarea URSS și cu trupele ruse masate la granița Ucrainei, Mihail Gorbaciov vorbea într-un interviu despre „aroganța SUA” și intenția Occidentului de a construi „un imperiu”, ceea ce s-a concretizat în extinderea NATO.
„Aceasta li s-a urcat la cap, aroganţa, autosatisfacţia, ei (americanii) s-au proclamat câştigători în Războiul Rece, în condiţiile în care împreună am salvat lumea de la confruntare”, a declarat Gorbaciov, în ultimul interviu acordat în decembrie agentiei de presă de stat Ria Novosti.
„Cum se poate spera la relaţii de echitate cu SUA, cu Occidentul în această situaţie?”, a continuat Mihail Gorbaciov, denunţând „triumfalismul” Washingtonului.
Potrivit fostului lider sovietic, tabăra occidentală dorea „să construiască un nou imperiu, astfel s-a născut ideea extinderii NATO”.Extinderea Alianţei Nord-Atlantice cu ţări din fostul bloc comunist în anii 1990 este, potrivit preşedintelui rus Vladimir Putin, cauza profundei crizei dintre Rusia şi Occident, pentru că, în opinia Kremlinului, NATO este principala ameninţare la adresa securităţii strategice a Federaţiei Ruse.Preşedintele rus a cerut în decembrie SUA şi aliaţilor lor să semneze tratate care interzic în special orice extindere viitoare a Alianţei, precum şi orice cooperare militară în ceea ce Rusia consideră a fi zona sa de influenţă.Washingtonul, care consideră inacceptabile o serie dintre aceste revendicări, a acceptat cu toate acestea organizarea de negocieri în ianuarie, pentru a permite o detensionare, Occidentul având temerea că Moscova ar putea lansa o invazie în Ucraina, fostă republică sovietică ce vrea să adere la NATO. Speranțele lui Gorbaciov.
Mihail Gorbaciov, fost președinte al URSS, a murit marti , la vârsta de 91 de ani. El a demisionat din funcţia de preşedinte al Uniunii Sovietice pe 25 decembrie 1991, marcând sfârşitul oficial al imperiului comunist. Vladimir Putin a calificat destrămarea Uniunii Sovietice drept „cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului al XX-lea”.