Internațional

UK: Boris Johnson trimite imigranții ilegali în Rwanda

Marea Britanie ar putea trimite zeci de mii de solicitanți de azil în Rwanda pentru a fi relocați în țara africană ca parte a unei abordări mai dure pentru a rupe rețelele de trafic de persoane și a opri fluxul de migranți ilegali peste Canalul Mânecii, relatează Reuters.

Anunțul a fost făcut joi de premierul Boris Johnson, îngrijorările cu privire la imigrație fiind un factor important în votul pentru Brexit din 2016 iar prim-ministrul conservator este sub presiune pentru a-și îndeplini promisiunea de a „relua controlul” asupra granițelor Marii Britanii.

Dar planul său a atras critici rapide din partea adversarilor săi din Partidul Conservator și a organizațiilor caritabile.

„Trebuie să ne asigurăm că singura cale către azil în Marea Britanie este una sigură și legală”, a spus Johnson într-un discurs susținut în provincia Kent din sud-estul Angliei, locul unde mii de migranți au ajuns anul trecut după ce au traversat Canalul Mânecii cu ajutorul unor ambarcațiuni de mici dimensiuni.

Guvernul britanic vrea să descurajeze migrația ilegală.

„Cei care încearcă să treacă de coadă sau să abuzeze de sistemele noastre nu vor găsi o cale automată pentru a se stabili în țara noastră, ci mai degrabă vor fi mutați rapid și uman într-o țară terță sigură sau în țara lor de origine”, a adăugat Boris Johnson.

Orice persoană care a sosit ilegal în Marea Britanie de la începutul anului ar putea fi acum relocată în Rwanda, o țară din centrul Africii cunoscută pentru genocidul etnic care a avut loc aici în 1994.

Johnson afirmă că măsura va perturba modelul de afaceri al bandelor de trafic de persoane și că „acordul pe care l-am încheiat nu are limită (privind numărul de migranți trimiși)”.

„Rwanda va avea capacitatea de a reloca zeci de mii de oameni în anii următori”, a subliniat el.

Boris Johnson spune că Rwanda este „una dintre cele mai sigure țări din lume”

content-image

Planul a atras critici puternice și din partea Partidului Laburist aflat în opoziție, Yvette Cooper, ministrul laburist din umbră, declarând că planul lui Johnson este „costisitor, nefuncționabil și lipsit de etică”.

Unii au ridicat de asemenea semne de întrebare privind respectarea drepturilor omului în Rwanda, aceasta fiind o problemă pe care chiar guvernul lui Johnson a remarcat-o anul trecut.

Boris Johnson a spus însă joi că Rwanda este „una dintre cele mai sigure țări din lume”, adăugând totuși că riscul de a ajunge în această țară s-ar putea dovedi un „factor descurajant considerabil” în timp.

Human Rights Watch afirmă că Rwanda nu respectă unele dintre cele mai fundamentale drepturi ale omului.

Ministrul britanic de interne Priti Patel a semnat joi acordul de parteneriat la Kigali, capitala Rwandei.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button