Ministrul Educației încalcă legea ca să salveze doctoratele securiste

Vineri, 26 Iunie 2020 Ministerul Educației și Cercetării a anunțat că a aprobat, prin ordinul nr. 4.621/2020 regulamentul de organizare și funcționare a Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) pentru mandatul 2020-2024. În același timp, a fost finalizată și selecția membrilor CNATDCU pentru mandatul 2020-2024. Pe siteul ministerului a fost publicat ordinul și anexa 3 cu componența CNACTDU. A apărut și în presă.
Comisia validata prin ordinul din 26 iunie

Ca test pentru procedura transparentă de numire în în aprilie am aplicat la această comisie de științe politice, cu intenția de a urmări și publica despre acest proces. Mărturisesc că am făcut-o mai ales ca să îi pun în situația să mă respingă, știind că voi avea cel mai mare punctaj (publicații la Oxford și Cambridge University Press, Nature, indice H de 30, granturi mari, circa 4000 de citate) Spre surpriza mea, comisia de selecție, dat fiind că era un algoritm clar și erau oameni onești a validat candidatura mea corect și transparent, iar ministrul a numit comisia prin ordinul din 26 iunie.
Vezi însă că în Monitorul Oficial Partea I nr. 609 din 10.07.2020 a apărut altceva. De la aprobarea și publicarea ordinuljui de ministru cineva a intervenit în el, cu stîngăcie, lăsînd pe site textul aprobat. Textul diferit din Monitorul Oficial modifică rezultatul selecției transparente și deja aprobate, scoate numele meu și al Bogdanei Neamțu (UBB) pe care o transferă la comisia de administrație și adaugă alte patru nume, Ghiță Bărsan, Academia Forțelor Terestre, Sibiu, Mircea Boșcoianu, Academia Forțelor Aeriene Henri Coanda Brasov, Radu Carp, Universitatea București și ANI, (PNL indice H 9), și Radu Cimpoeș, Kingston, fără profil pe Google Scholar și fără citate (vedeti mai jos). Kingston e universitatea pe care și Dan Voiculescu o trece în CV. Întrucît nu a existat un alt ordin de ministru între timp, acesta e rezultatul unei intervenții ilegale de ultim moment, nu se știe a cui (treaba DNA să stabilească), care a dus la o schimbare probabil esențială pentru făptași. Un fals intelectual.
Comisia apărută în Monitorul Oficial

Una din marile mize ale noului CNACTDU sunt doctoratele din zona de securitate/informații. Fără a consulta public comunitatea academică, consiliul a fost restructurat astfel încît institutele din zona de siguranță (Academia Militară și Academia Națională de Informații au fost puse la un loc cu comisia de științe politice. În mod misterios, științele administrative au fost trecute la o comisie separată de sociologie și comunicare. Așa cum a scirs Emilia Șercan, miza acestei noi comisii erau zecile de doctorate problematice din zona de siguranță națională, începînd cu procurorul șef prim adjunct Bogdan Licu, care în martie 2016, alături de alți doctori de la Academia Națională de Informații, a depus o cerere de retragere a titlului. Ulterior, a demarat un proces, cu același scop, iar acest dosar a blocat analiza tezei. În septembrie 2019, însă, Licu a pierdut procesul, iar CNATDCU îi poate verifica doctoratul.Deși a demarat o campanie de verificare a tuturor tezelor susținute la Academia Națională de Informații, ANI nu a sesizat CNATDCU legat de teza lui Licu, așa cum o făcuse în cazul altor teze unde se descoperiseră plagiate. Deci primul caz la rînd pe ordinea de zi a comisie avea mari implicații pentru exact zona gri din România unde figurile de vîrf din justiție se amestecă cu cele din servicii. Modificările operate în ordinul de ministru sunt probabil suficiente pentru a avea o majoritate în favoarea institutelor de informații și apărare, reprezentate nu doar prin membri direcți (cinci la număr), și să pună în minoritate pe cei cîțiva politologi veritabili din comisie.
Nu o cunosc pe dna Anisie, dar nu poți decît să te crucești de ce pot face miniștrii în zilele noastre și ce riscuri își iau. Mai contează dacă sunt șantajați de servicii sau vor pur și simplu să se pună bine? Nu cred. Iată că există dovezi ale existenței și acitivității ilegale ale unor structuri care acționează paralel cu legea și procedurile transparente. Că, exact ca și de virus, există unii care se mai îndoiesc.
Rezultatele căutării indicelui H și profilului public pe Google Scholar pentru Radu Cimpoeș

Sursa: www.cotidianul.ro
- Maia Sandu invită firmele românești să investească în Republica Moldova, dar cu riscuri majorePreședintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a lansat o invitație companiilor românești de a investi în țara vecină, subliniind beneficiile financiare din partea Uniunii Europene, dar fără a menționa incertitudinile economice și politice care ar putea afecta aceste investiții. În cadrul Forumului Economic „Investiţii – Dezvoltare – Integrare Europeană” de la Chişinău, Maia Sandu a subliniat …
- Controalele ANPC s-au transformat într-un spectacol al opulenței: Piedone cu cizme de 624 de euroCristian Popescu Piedone, fostul primar al Sectorului 5 și actual președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), a reușit să atragă atenția, dar nu datorită măsurilor luate în cadrul controalelor sale, ci datorită unui detaliu vestimentar care a devenit rapid un simbol al luxului ostentativ: cizmele sale de 624 de euro. În timp ce …
- Șefa UPU de la Spitalul Județean Constanța dată afară pe motiv că „e nevoie de un bărbat” pentru funcție: un abuz flagrant de discriminare!Managera Spitalului Județean Constanța a decis să o demită pe șefa Unității de Primiri Urgențe, dr. Rodica Tudoran, sub pretextul că funcția ar trebui ocupată de un bărbat. Aceasta a justificat schimbarea prin nevoia unui lider care „să poată alerga între heliport și spital”, un discurs profund discriminatoriu. Incidentul a stârnit un val de reacții …
- Cererea americană de ouă din România respinsă din cauza reglementărilor UEAmericanii au solicitat ouă din România pentru a suplini deficitul cauzat de epidemia de gripă aviară, însă legislația sanitar-veterinară europeană și condițiile impuse de SUA fac imposibilă îndeplinirea cerințelor, lăsând țările europene într-o poziție vulnerabilă pe piața internațională. Statele Unite au adresat o cerere pentru importul de ouă din România, dar livrările nu pot fi …
- Economia României în pericol: Inflația și concedierile amenință industriile auto și conexeIndustria auto românească se confruntă cu riscuri majore din cauza taxelor impuse de Statele Unite, iar un val de concedieri este iminent. Pe lângă aceste probleme, inflația continuă să erodeze puterea de cumpărare a românilor, iar prognozele economice sugerează o înrăutățire a situației pe termen scurt. România se află într-un moment extrem de delicat din …