Politică

Ucraina dă o lovitură României

Manualele de istorie destinate copiilor români din Ucraina promovează perspectiva favorabilă Ucrainei în detrimentul acurateței istorice.

Anatol Popescu, președinte al Asociației Național-Culturale „Basarabia” a Românilor din regiunea Odesa, avertizează asupra acestei stări de fapt îngrijorătoare. Într-o postare holistică pe pagina sa de FB, Anatol Popescu subliniază schimbările din manualele de istorie. În mesajul postat, el a publicat o serie de fotografii din manualul de istorie al Ucrainei destinat elevilor români din țară.

Chiar și cu o debarasare completă de sintagma ”limbă moldovenească” procesul de decomunizare, desovietizare și derusificare a învățământului școlar românesc din Ucraina va dura ani buni de zile, dacă nu decenii întregi.

Mai jos vă invit să citiți din manualul de Istorie a Ucrainei pentru clasa a 10-ea, (EDITAT ȘI TIPĂRIT ÎN ANUL 2018) cu toate narativele românofobe posibile ale propagandei sovietice cuprinse în el.

Imaginați-vă doar câtă ”DRAGOSTE” pentru România și poporul român cultivă aceste texte în mințile inocente ale elevilor etnici români din Ucraina, care una învață în familii, aud și văd în mass-media, și alta li se dictează de la catedră, chiar dacă în limba română?!

Dar mai mult mă sperie gândul despre ce li se predă la această temă elevilor etnici ucraineni, și cum sunt văzute de aceștia, după lecturarea unor astfel de baliverne România și națiunea română în general, precum și comunitatea istorică românească în Ucraina?!“, scrie Anatol Popescu.

http://zo.gov.ua/…/28…/istoria-ucrainei-10-kl-mol.pdf

https://imzo.gov.ua/pidr…/elektronni-versiyi-pidruchnikiv/

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button