Politică

Turcia şi Regatul Unit ar urma să fie invitate la reuniunea Comunităţii politice a UE, inițiativa lui Macron

Turcia şi Regatul Unit ar urma să fie invitate la prima reuniune a Comunităţii politice europene, care urmează să-i adune pe 6 octombrie la Praga pe liderii celor 27 şi pe cei ai ţărilor candidate la aderare sau vecine Uniunii, s-a aflat miercuri din surse europene, transmite La Libre Belgique, citată de Rador.

În afară de statele membre ale UE, liderii celor şase ţări din Balcanii de vest (Albania, Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Macedonia de Nord, Muntenegru şi Serbia), ai Norvegiei, Elveţiei, Moldovei, Georgiei, Turciei, Armeniei şi Azerbaidjanului ar urma să primească „în curând” o invitaţie, potrivit uneia dintre aceste surse.

„Această listă este definitivă”, a precizat un diplomat european. O altă sursă diplomatică spunea, mai prudent, că „au loc consultări”.

Acest proiect de platformă de dialog politic şi de cooperare a fost lansat de preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi acceptat în iunie în cursul unui summit al UE. Cancelarul german, Olaf Scholz, şi-a reafirmat la sfârşitul lui august sprijinul pentru această iniţiativă.

Prima reuniune va avea loc la nivel de şefi de stat şi de guvern pe 6 octombrie în Republica Cehă, ţară care asigură preşedinţia rotativă a Consiliului UE, în ajunul unui summit al celor 27. Ea ar urma să permită „o discuţie politică privind chestiuni strategice de interes comun pentru continentul european”, „în principal războiul Rusiei contra Ucrainei, criza energiei şi situaţia economică”, subliniază surse europene.

Ea urmează să conste într-o sesiune plenară, mese rotunde, întâlniri bilaterale şi o cină de încheiere. Această Comunitate politică europeană nu constituie o soluţie alternativă la extinderea UE, insistă aceeaşi sursă.

Turcia este în centrul unor vii diferende de frontieră cu Grecia şi Cipru.

Pentru Regatul Unit, care a părăsit UE, invitaţia la forum ar urma să fie trimisă noii prim-ministre, Liz Truss. 

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button