Știrile 60m.RO

Titus Păunescu (AUR): Reducerea consumului de gaze cu 15%, dezastru pentru consumatorii industriali

Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, a propus reducerea consumului de gaze cu 15% în țările Uniunii Europene în următoarele opt luni pentru a compensa scăderea livrărilor rusești. Cele 27 de state membre UE au convenit să adopte această propunere. În luna august, Virgil Popescu a anunțat că se lucrează la transpunerea Directivei 2018/1581 a Comisiei Europene în legislația românească și că, deocamdată, nu există motive pentru a reduce consumul de gaze. Cu toate acestea, experții din energie avertizează asupra faptului că, dacă va fi implementată ca atare, măsura va avea consecințe grave din punct de vedere economic: cel puțin 50 de consumatori industriali vor intra în faliment.

În acest context, ținând cont de semnalele de alarmă lansate de specialiști, deputatul AUR Silviu-Titus Păunescu a solicitat ministrului Energiei, Virgil Popescu, să precizeze dacă această reducere va afecta activitatea combinatelor și se va micșora ritmul sau opri conectarea de noi localități la gaz natural.

În ceea ce privește sectorul energetic, Păunescu și-a exprimat recent dezaprobarea față de modul în care statul român gestionează capacitățile de producție: termocentrala de la Mintia a fost vândută cu 91 de milioane de euro, deși s-au investit 150 de milioane de euro în retehnologizare – din banii românilor! Mai mult decât atât, remarca deputatul, firma care a cumpărat termocentrala de la Mintia este înregistrată într-un paradis fiscal, în Insulele Cayman și are, deja, litigii cu companii din Olanda și Turcia.

Titus Păunescu a precizat că existau și alte soluții în afară de vânzarea acestei capacități de producție, și anume:

  1. Se producea energie cu grupul recent retehnologizat, cel puțin până când noua centrală pe gaze ar fi fost gata;
  2. Se puteau accesa banii din Fondul de Modernizare pentru transformarea termocentralei într-un proiect prietenos cu mediul.

Deputatul AUR a transmis că, începând cu 2024, această bătaie de joc la adresa românilor și a banilor publici va trebui să înceteze, iar cei răspunzători pentru umilințele pe care le îndurăm de 30 de ani să fie aduși în fața justiției.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button