Internațional

Sute de mii de francezi au ieșit din nou în stradă împotriva reformei pensiilor

Sute de mii de persoane au manifestat sâmbătă în toată Franța pentru a menține presiunea asupra guvernului în legătură cu planurile sale de reformă a pensiilor, inclusiv o măsură de creștere a vârstei de pensionare de la 62 de ani la 64 de ani, scrie Reuters.

După trei zile de greve la nivel național la începutul anului, sindicatele speră să egaleze participarea masivă de la 19 ianuarie, când peste un milion de persoane au mărșăluit protestând față de aceste planuri.

„Dacă nu sunt capabili să asculte ceea ce se întâmplă pe străzi și nu sunt capabili să realizeze ce se întâmplă cu oamenii, ei bine, nu ar trebui să fie surprinși că la un moment dat totul va exploda”, a declarat pentru Reuters Delphine Maisonneuve, o asistentă medicală în vârstă de 43 de ani, în timp ce se dădea startul unui protest la Paris.

Reforma pensiilor rămâne contestată

Francezii petrec cel mai mare număr de ani la pensie dintre țările OCDE – un beneficiu la care, arată sondajele de opinie, o majoritate substanțială a oamenilor sunt reticenți să renunțe.

Președintele Emmanuel Macron spune că reforma este „vitală” pentru a asigura viabilitatea sistemului de pensii.

Primele estimări au arătat că numărul de participanți a crescut la Paris cu aproximativ 20% față de protestul de marți, potrivit ziarului Le Figaro.

Într-o declarație comună, înainte de marșurile de sâmbătă, toate sindicatele principale au cerut guvernului să retragă proiectul de lege.

Acestea au avertizat că vor încerca să blocheze Franța începând cu data de 7 martie, dacă cererile lor nu vor fi îndeplinite. O grevă este deja programată pentru 16 februarie.

Protestele sunt primele care au loc într-un weekend, când muncitorii nu trebuie să facă grevă sau să își ia liber.

Ele vin după prima săptămână de dezbateri în parlament pe tema legislației privind pensiile.

Opoziția a sugerat mii de amendamente pentru a complica dezbaterea și, în cele din urmă, pentru a încerca să forțeze guvernul să adopte proiectul de lege fără un vot parlamentar și prin decret, o mișcare care ar putea afecta profund restul mandatului lui Macron.

El a fost reales în aprilie 2022 pentru cinci ani.

Creșterea vârstei de pensionare cu doi ani și prelungirea perioadei de plată ar aduce un plus de 17,7 miliarde de euro (19,18 miliarde de dolari) în contribuțiile anuale la pensii, permițând sistemului să se echilibreze până în 2027, potrivit estimărilor Ministerului Muncii.

Sindicatele spun că există și alte modalități de a face acest lucru, cum ar fi impozitarea celor super-bogați sau solicitarea angajatorilor sau a pensionarilor înstăriți să contribuie mai mult.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button