Politică

Sute de angajări la stat dintr-un foc: „Ca pe vremea fanarioţilor”

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul de aprobare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 103/2022, care prevede suplimentarea cu 324 a numărului maxim de posturi pentru aparatul central al Autorităţii Vamale Române, până la încetarea crizei actuale existente la graniţa României, generată de conflictul militar care se desfăşoară pe teritoriul Ucrainei, dar nu mai mult de 3 ani.

S-au înregistrat 184 voturi „pentru”, 82 „împotrivă” şi 14 abţineri.

Potrivit ordonanţei adoptate, numărul maxim de posturi pentru aparatul central al Autorităţii Vamale Române şi structurile teritoriale stabilit prin HG nr. 237/2022 se suplimentează cu 324 de posturi pe o perioadă determinată până la încetarea situaţiei care generează un aflux masiv de mărfuri şi persoane la frontiera României cu Ucraina şi Republica Moldova, precum şi în porturile de la Marea Neagră, dar nu mai mult de 3 ani de la intrarea în vigoare a ordonanţei.

Prin derogare, începând cu data intrării în vigoare a ordonanţei şi până la încetarea situaţiei care generează un aflux masiv de mărfuri şi persoane la frontiera României cu Ucraina şi Republica Moldova, precum şi în porturile de la Marea Neagră, dar nu mai mult de 3 ani, pentru ocuparea funcţiilor publice vacante şi temporar vacante nou înfiinţate se pot organiza şi desfăşura concursuri, cu obligaţia de a înştiinţa Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici cu privire la organizarea acestora cu cel puţin 13 zile înainte de data desfăşurării probei scrise a concursului.

De asemenea, prin derogare, pentru aceste funcţii publice anunţul privind concursul se publică pe pagina de internet a Autorităţii Vamale Române, respectiv a Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, cu cel puţin 10 zile înainte de data desfăşurării probei scrise a concursului.

Drepturile salariale ale personalului încadrat se stabilesc potrivit prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Deputatul AUR George Simion a informat că parlamentarii partidului au votat „împotrivă”.

„Dacă vorbim de control la frontieră, am votat contra. Respingem orice cote de migranţi sirieni şi afgani. Air Schengen nu am văzut undeva. (…) Nu negociem cu nimeni drepturile pe care le avem. Niciun migrant ilegal nu trebuie să aibă loc în ţara noastră”, a susţinut Simion.

„Ordonanţa prevede suplimentarea posturilor la aparatul central, nu angajări de personal în vămi. (…) În ţara în care puşcăriaşii de la PSD, PNL trec prin vămi ca gâsca prin apă, în ţara în care consumatorii de droguri au ajuns problemă în CSAT, noi ne găsim nu să întărim numărul de personal în vămi, ci în structura centrală. Problemele fundamentale sunt în vămi”, a afirmat şi Dan Tănasă, deputat AUR.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button