Surse: jumătate dintre românii din Afganistan nu vor să plece
De ce au reușit autoritățile române să scoată doar un cetățean român din Kabul? Dincolo de problemele de securitate din capitala Afganistanului, care fac extrem de dificil accesul occidentalilor la aeroport, unul dintre motive este acela că mai mult de jumătate dintre conaționalii noștri nu doresc să plece. Mai multe surse implicate în operațiunea de evacuare au declarat pentru Digi24.ro că reprezentanții statului român fac eforturi pentru a-i convinge pe români să părăsească țara, pentru că situația este de așteptat să se deterioreze și șansele de evacuare vor fi probabil nule peste câteva săptămâni, în condițiile în care statele occidentale și-au închis ambasadele. „Stăm cu avionul gol în Pakistan”, au declarat pentru Digi24.ro sursele citate.
În acest moment, există un avion al Armatei Române care așteaptă pe aeroportul din Islamabad, în Pakistan, la distanță de o oră de zbor de Kabul. În cursul nopții, avionul a luat din Afganistan un singur cetățean român care a dorit să plece, însoțit de o echipă mobilă a MAE, deplasată la Kabul pentru a acorda asistență consulară.
„Din 33 de cetățeni români înregistrați, 16 au vrut să plece. Din cei 16 am luat unul de la aeroport. Acum facem eforturi să îi aducem pe ceilalți 15 în aeroport, ca să putem trimite avionul să îi evacueze”, au explicat oficialii români de la București.
Problema este însă că aceștia nu pot ajunge deocamdată la aeroport, deoarece străzile din Kabul sunt extrem de periculoase pentru cetățenii occidentali, în ciuda asigurărilor date de talibani că vor permite trecere sigură pentru cei care vor să părăsească țara.
„Sunt facțiuni talibane diverse care nu vorbesc între ele, plus mulțimi de oameni care stau pe drumuri”, explică oficialii români implicați în operațiunea de evacuare.
14 dintre români, angajați ai unei firme de securitate, se află într-o clădire din oraș, iar al 15-lea în altă locație și se caută soluții pentru deplasarea acestora în siguranță la aeroport. Autoritățile române lucrează cu partenerii americani și britanici pentru a-i evacua în siguranță pe români din Kabul, în condițiile în care noi am retras în totalitate trupele din Afganistan.
Însă, cea mai mare problemă, spun autoritățile, este dată de românii care nu vor să plece din Afganistan. O parte sunt angajați ai ONU și aceștia au decis să rămână, urmând să plece odată cu cei de la Organizația Națiunilor Unite, iar alții lucrează la o mare companie de securitate cibernetică.
Mai există și o persoană care se află în Kabul din 2014 și lucrează pentru un ONG, care, conform informațiilor publicate pe portalul propriu, urmează să-și închidă activitatea în Afganistan în cursul zilei de vineri, 20 august.
Această persoană, al cărui nume nu îl facem public deoarece nu am reușit să o contactăm până la data publicării acestui articol, a fost contactată de autoritățile de la București care i-au explicat la ce riscuri se supune, însă nu a mai dorit să părăsească țara aflată acum în mâinile talibanilor, după ce, inițial, și-ar fi dat acordul.
„Cei care nu vor să plece își asumă practic această opțiune. Noi suntem gata să îi luăm pe toți”, spun oficialii români, avertizând că este foarte posibil ca în câteva zile, maximum săptămâni, situația din Afganistan să nu mai permită o altă operațiune de evacuare.