Opinii

Suntem cei mai săraci din Europa. Nicio șansă să ne mai taie cineva lumina. Am tăiat-o singuri.

de Cătălin Striblea

Duș în doi, raționalizare, ne pune Europa să închidem lumina. ”Eu nu pot să-i pun pe români să stingă becul”, trimiteri la comunism. Un val de minciuni politice sau ideologice coboară în România pe tema energiei. Și nu fac decât să exploateze o frică teribilă: aceea de a trăi și mai prost decât până acum.

Dar în chestiunea raționalizării, nimic nu este mai mincinos decât cele de mai sus. România nu are cum să limiteze și mai mult consumul populației, nici prin evitarea risipei, nici prin programe de altă natură. Asta pentru că suntem săraci.

Cei mai săraci energetici din Europa

România are cel mai mic consum pe cap de locuitor din Uniunea Europeană. Anual, românii consumă 2,7 Mwh de curent, de două ori mai puțin decât consumul unui german. Până și Ucraina înregistra un consum de 2,8 Mwh.

Potrivit datelor comunicate de guvern, 4 milioane de locuințe consumă până în 100 de kwh pe lună. Iar următoarele patru milioane au consum până în 300 de kilowați. Asta înseamnă că în majoritatea locuințelor ai un frigider, televizor și câteva becuri. Cine consumă mai mult de 300 de kwh este bogat în această țară. Și nu vorbim decât de câteva sute de mii de locuințe.

De fapt, datele oficiale arată că o treime dintre români sunt în sărăcie energetică, adică una din trei familii simte plata facturilor la curent ca fiind o povară.

De fapt, ceea ce evită să vă spună guvernanții din România este că sărăcia e atât de răspândită că măsurile astea nu se pot aplica. Da, putem reduce din risipă, asta este evident, dar în niciun caz nu poi să ceri populației să facă ceva în sensul acesta.

Pe șleau, cine vorbește de raționalizare în această țară vă minte sau vrea să vă sperie. Mai ales în condițiile în care majoritatea populației are facturile plafonate pe banii companiilor, iar resurse de gaz sunt.

Întrebarea pe care trebuie să v-o puneți este dacă primăriile au resurse să cumpere gazul și păcura necesare ca să facă căldură sau cum o să mai taie din curentul folosit în domeniul public. Aici este situația critică.

Și încă un lucru pe care vi-l ascund acești oameni.

Consumul casnic de energie din România este de 25 la sută din consumul total. Adică majoritatea curentului electric este cel folosit de companii. Cum ar veni, din 56 de Twh anual, doar 14 sunt consumați de populație. Greul este pe firme, care nici nu au tot curentul compensat. Mai mult, consumul în România a scăzut cu peste 4 la sută în ultima lună, iar marea problemă este la consumatorii industriali. Iar pe viitor, situația va arăta dezastruos din cauza faptului că prețurile necompensate se duc în inflație.

Dar becul îl puteți închide, dacă nu aveți nevoie. Căci risipa nu ajută.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button