Internațional

SUA adresează un apel către țările europene: Nu vă lăsați hărțuite de Putin cu prețurile energiei! Vom fi alături de voi și nu vă vom lăsa în frig la iarnă!

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat vineri că aliații europeni ai Statelor Unite trebuie să stea fermi împotriva “bullying-ului” făcut de Vladimir Putin prin manipularea prețurilor la energie, în această iarnă. Blinken a avertizat că Rusia transformat în armă livrările de gaze naturale către Europa, tăind aprovizionarea pentru a crea o penurie energetică care ar urma să costă scump consumatorii și firmele din UE.

“Președintele Putin pariază pe faptul că aceste acțiuni vor înfrânge voința țărilor  europene de a fi alături de Ucraina. Pariază că poate hărțui alte țări pentru ca acestea să i se supună”, a mai spus Blinken, într-o declarație făcută de la sediul NATO din Bruxelles, a doua zi după o vizită neanuțată la Kiev.

Alături de Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, șeful diplomației americane a mai spus că Statele Unite vor ajuta națiunile europene care se confruntă cu costuri exorbitante de încălzire, pe măsură ce vremea se va răci: “Nu ne vom lăsa prietenii europeni în frig”, a spus Antony Blinken, adăugând că Europa va deveni mai puternică dacă va deveni mai puțin dependentă de aprovizionarea cu energie din Rusia.

Secretarul general al NATO a adăugat că facturile la energie vor fi mari, “dar toți vom plăti un preț mult mai mare dacă Rusia și alte regimuri autoritariste vor vedea că agresiunea dă rezultate”.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button