Internațional

Stoltenberg: Felul în care Rusia folosește energia ca armă de coerciție evidențiază necesitatea de a ne despărți rapid de petrolul și gazele rusești

Războiul din Ucraina arată „pericolul” de a fi prea dependenți de produsele de bază provenite de la regimuri autoritare, a avertizat marți secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în timpul unei conferințe de presă la Madrid, potrivit CNN.

„Felul în care Rusia folosește energia ca armă de coerciție evidențiază necesitatea de a ne despărți rapid de petrolul și gazele rusești”, a spus Stoltenberg.

Șeful NATO a avertizat că „nu trebuie să schimbăm o dependență cu alta”.

„O mulțime de noi tehnologii verzi vin din China”, a spus el, subliniind necesitatea de a ne „diversifica sursele de energie și furnizorii”.

Comentariile lui Stoltenberg vin în timp ce SUA și unele țări europene cântăresc alte opțiuni pentru aprovizionarea cu petrol și gaze, care includ regimuri autoritare precum Venezuela și Iran.

Șeful NATO a mai spus că sancțiunile împotriva Rusiei sunt un preț care merită plătit pentru libertate.

„Bineînțeles, recunosc că sancțiunile noastre economice, de exemplu asupra unor părți din industria [rusă], asupra sectorului financiar, au, de asemenea, ramificații globale, inclusiv pentru piețele energetice și, prin urmare, europenii, aliații NATO, Statele Unite … Plătesc un preț. Nu există nicio modalitate de a nega acest lucru”, a spus el, adăugând că prețul este mult mai mic decât prețul pe care țările l-ar plăti dacă „Putin ar obține ceea ce dorește prin utilizarea forței militare împotriva unei națiuni independente”.

„Este prețul pe care trebuie să îl plătim pentru libertate”, a adăugat Stoltenberg.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button