Știrile 60m.RO

Jens Stoltenberg:”Dacă vreo țară NATO este atacată, va avea ca rezultat aplicarea articolului 5″

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că atacul Rusiei asupra canalelor de aprovizionare ale țărilor aliate care sprijină Ucraina cu arme și muniții ar fi o escaladare periculoasă a războiului care se desfășoară în Europa de Est.

„Aliații ajută Ucraina să-și apere dreptul la autoapărare, care este consacrat în Carta ONU. Rusia este agresorul, iar Ucraina se apără. Dacă vreo țară NATO, teritoriu NATO, este atacată, va avea ca rezultat aplicarea articolului 5”, a spus Stoltenberg, într-un interviu pentru CBC News, relatează Ukriform.ua.

Articolul 5 este o prevedere privind autoapărarea din tratatul fondator al NATO, care prevede că un atac asupra unui membru al Alianței este un atac asupra tuturor celor 30 de țări membre.

„Sunt absolut convins că președintele Putin este conștient de acest lucru și eliminăm orice spațiu pentru calcule greșite, neînțelegeri ale angajamentului nostru de a proteja fiecare centimetru din teritoriul NATO”, a spus Stoltenberg.

Potrivit acestuia, există o diferență clară între liniile de aprovizionare din Ucraina și cele care operează în străinătate.

„Ucraina este în război și, desigur, liniile de aprovizionare din interiorul Ucrainei ar putea fi atacate… Un atac asupra teritoriului NATO, a trupelor NATO, a capabilităților NATO ar fi un atac asupra NATO”, a spus Stoltenberg.

Secretarul general al NATO a subliniat că mesajul NATO către Rusia a fost că „trebuie să pună capăt războiului, că vom continua să sprijinim Ucraina și că vom continua să impunem sancțiuni fără precedent”.

Context

Miniștrii apărării NATO vor ține o întâlnire de urgență prin teleconferință pe 16 martie 2022.

În timpul unei reuniuni de urgență a miniștrilor de externe ai NATO din 4 martie, aliații NATO și-au exprimat solidaritatea cu Ucraina, dar nu au reușit să cadă de acord asupra unei zone de excludere a zborului deasupra Ucrainei.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button