JUSTIȚIE

STENOGRAME Vameșii corecți erau denumiți `jigodii` de colegii care își aranjau mite de zeci de mii de euro

Un detaliu jenant iese la iveală în dosarul de mare corupție în care au fost reținuți șeful Direcției Vamale a Municipiului București, Paul Petrof și alți subalterni ai acestuia, respectiv cum agenții care își efectuau meseria în sarcina publică corect, erau denumiți „jigodii„ de către cei trecuți în sfera ilicitului penal.

Concret, o discuție dintre un șef de birou și unul dintre potențialii dătători de mită, un afacerist interesat de trecerea a zeci de camioane cu produse pentru care actele nu erau în regulă, scoate la iveală cum șeful de birou îi denumește „jigodii„ pe angajații corecți care nu se dedau la acte de corupție în timpul controalelor.

Astfel, pe fondul discuțiilor privind o „afacere„ viitoare se ajunge la o discuție unde funcționarul public trecut de „baricadă„ îi umilește pe colegii șăi onești.

Plan de afaceri

„Concret, se arată în dosarul de mare corupție ajuns la Curtea de Apel București, în perioada 2018-2020, șeful Biroului vamal Ploiești a solicitat și primit de la cetățeanul turc câte 4.000 de dolari pentru fiecare din cele 25 tiruri cu gaz freon introduse în România, în perioada 2019 – 2020, în condițiile în care societatea nu deținea autorizațiile de mediu necesare pentru transportul și comercializarea unor astfel de produse”, se arată în dosar.

Intermedierea dintre funcționar și afacerist ar fi fost făcută de Răzvan Cosmin Stamatescu – funcționar vamal în cadrul Ministerului Finanțelor, în prezent șef birou în cadrul Autorităţii Vamale Române, care a r fi primit pentru aceasta câte 1.000 de dolari pentru fiecare din cele 25 tiruri cu gaz freon introduse în România în perioada 2019-2020.

În dosar se arată că în anul 2021, Stamatescu- funcționar vamal în cadrul Ministerului Finanțelor, în contextul în care cunoștea faptul că cetățeanul turc intenționa să aducă în România mărfuri contrafăcute (obiecte de îmbrăcăminte și parfumuri), a facilitat și participat la o întâlnire ce a avut loc în vama Giurgiu între cetățeanul turc, numitul DEMI (identificat ca fiind Gheorghe Demetrius, lucrător vamal) și ,,fratele său” (apelativ folosit într-o manieră prietenească, în realitate fiind vorba de …), prilej cu care aceștia din urmă s-au arătat dispuși să faciliteze trecerea frontierei cu produse contrafăcute și au indicat modalitatea în care marfa să tranziteze vama (prin acoperirea acesteia cu cereale sau nisip), solicitând în schimb suma de 10.000 euro pentru fiecare tir care trecea prin punctul de frontieră Giurgiu.

Pentru că la acel moment cetățeanul turc nu a identificat mijloace de transport cu care să aducă marfa contrafăcută din Turcia, înţelegerea nu s-a concretizat, dar, în vara anului 2023, acesta a reluat discuțiile cu Stamatescu, care s-a arătat interesat să intermedieze introducerea în România de mărfuri contrafăcute, în condițiile stabilite de lucrătorul vamal Gheorghe Demetrius și poliţistul de frontieră …, urmând să primească de la respectivii un răspuns cu privire la realizarea transporturilor.

Pereții au urechi…

DNA i-a pus sub ascultare pe protagoniștii „afacerilor judiciare„ vizate și a aflat scheme de acțiune a felului în care urmau să fie introduse camioanele cu marfă în România.

Astfel, agentul și funcționarul vamal au fost interceptați de DNA în biroul afaceristului turc unde discutau detaliile acțiunilor viitoare.

„Numitul Stamatescu a purtat o convorbire telefonică, iar după ce a încheiat-o, s-a ridicat de pe fotoliu pentru a-l așeza în altă parte.

De la ora 02:38:47 din cadrul înregistrării audio, respectiv ora 00:38:13 din cadrul înregistrării audio-video, se redă astfel:

Cetățean turc: (n.a. neinteligibil) și cu Demi aia…Cumparam și carbuni, cumparam tot. Nu cumparam carbuni de varsat, cumparam cu, cu punga așa…

(n.a. vorbesc suprapus)

Stamatescu Răzvan-Cosmin: Cu săculeț.

Cetățean turc: …cu săculeți hârtie.

Stamatescu Răzvan-Cosmin: Da.

Cetățean turc: Curat. A înțeles? Are și fabrică Bulgaria. Știi?!

Stamatescu Răzvan-Cosmin: Exact, păi se leagă.

Cetățean turc: Turnam frumos, în mijloc textile.

(n.a. vorbesc suprapus)

Stamatescu Răzvan-Cosmin: Da. Da.

Cetățean turc: Textil și pantofi, atâta.

Stamatescu Răzvan-Cosmin: Știu.

Cetățean turc: Spune cât costă, cât e…Atuncea a spus moșu’…”vrei 10.000 de euro”…

Stamatescu Răzvan-Cosmin: Da.

Cetățean turc: Sau 10.000 de dolari, nu știu cât…

Stamatescu Răzvan-Cosmin: Nu mai știu.

Cetățean turc: Intră glonț la…Nu știi cu nisip, cu aia…

Stamatescu Răzvan-Cosmin: Ba da.

Cetățean turc: Eee…

Stamatescu Răzvan-Cosmin: Și dup-aia el, cărbune… cărbunele din Bulgaria – Ungaria sau (n.a. vorbesc suprapus)

(…)

Stamatescu Răzvan-Cosmin: Păi aia, să nu…Da, știu că avem încredere. Îl aduc aicea. Îl aduc aicea ca să stabilească, să aia, să stabilească o zi să mergem acolo. Să-i zicem că…, dacă vin cu el săptămâna viitoare să…

….

Numitul Stamatescu Răzvan-Cosmin a purtat o convorbire telefonică, iar după ce a încheiat-o, s-a ridicat de pe fotoliu pentru a-l așeza în altă parte”, se arată în dosar.

Cu grijă la metode conspirate

„Stamatescu Răzvan-Cosmin: Așa facem atunci.

Cetățean turc: Vorbește cu Demi.

Stamatescu Răzvan-Cosmin: Uite acum, uite îți arăt, ce știi sau nu știi, că noi sântem…deschiși și vorbim. Uite acuma îți arăt, da’ nu-ți mai arăt, îți spun. L-am sunat pă Demi ca să-l întreb, că trebuie asta, pe activitatea asta, acuma.

Cetățean turc: Îhî!

Stamatescu Răzvan-Cosmin: Și nu răspunde. Și nu știu, are așa, s-a schimbat, s-a nu știu ce. Nu răspunde mă. Și până la urmă, io asta o să-l rog, de-aia vreau să ne vedem toți 3 într-o primă fază. “Bă nene, se poate sau nu se poate” sau ca să știm sau nu știu.

Cetățean turc: Păi da.

Stamatescu Răzvan-Cosmin: Crede-mă că nu știu pe ce cale să merg, da’ în mers nu am mai întrebat pă altcineva. Și să-i spun “băi nene, nu știu, poate întreb pă altcineva sau dă-mi o soluție, dă-mi o ceva, dacă tu nu vrei să…”. Poate nu vrea să se implice, poate nu…să spună naibii o dată.

Cetățean turc: Aha!

Stamatescu Răzvan-Cosmin: Că vorbim, de când vorbim? Uite e luna a 10-a. Din luna a 6-a tot vorbim.

Cetățean turc: Păi da.

Stamatescu Răzvan-Cosmin: Las-o în kilu’ meu, vorbim de 4 luni că stai că am fost în concediu…

Cetățean turc: Azi mâine, azi mâine.

(n.a. vorbesc suprapus)

Stamatescu Răzvan-Cosmin: …stai că plec în concediu, stai că să…e ăla în concediu, stai…Nu știu cu cine mai vorbim. O fi tot moșu’ ăla…

Cetățean turc: Nu poți să vorbește cu m…moșu’? Nu e acolo.

Stamatescu Răzvan-Cosmin: Păi vezi.

Cetățean turc: Nu e acolo. Io mereu o vedeam.

Stamatescu Răzvan-Cosmin: Păi știu.

Cetățean turc: Adica io o săptămână, o zi, sigur treceam acolo.

(n.a. vorbesc suprapus)

Stamatescu Răzvan-Cosmin: Da, (n.a. neinteligibil)

Cetățean turc: A înțeles?

Stamatescu Răzvan-Cosmin: Da, mi-ai zis.

Cetățean turc: Da’ moșu’ înainte vedeam. A înțeles? Acum nu vedeam moșu’. Ori pensionat?

Stamatescu Răzvan-Cosmin: Ce! De-aia zic, vorbește el cu cineva acolo. El, ca să înțelegi tu și profit, că uite ne vedem și noi rar așa, el are pe frate-su, e acolo, e la Poliția de… Demi, îl are pe frate-su.

Cetățean turc: Aha!

Stamatescu Răzvan-Cosmin: Și nu vrea să vorbească cu frate-su, nu vrea să mai dea de moșu’să…

Cetățean turc: Nu moșu’ era frate-su, nu?

Stamatescu Răzvan-Cosmin: Nu, nu, nu, nu, îți spun sigur, nu.

Cetățean turc: Îhî! Aha!

(n.a. vorbesc suprapus)

Stamatescu Răzvan-Cosmin: Și nu știu, ceva e așa, “haide bă să vorbim, să stăm naibii așa, uite așa la masă și să vorbim. Bă, se poate, nu se poate, dă-mi un termen sau hai să mai vedem, hai să…sau hai să mai mergem pân-acolo cum am mers atunci”…

Cetățean turc: Da, da, da.

(n.a. vorbesc suprapus)

Stamatescu Răzvan-Cosmin: ….Io așa o să-i spun…”hai mă pân-acolo”. Merg și io, că nu mă…acuma asta este, suntem ca frații să zic…Merg și io, nu mă dau (n.a. neinteligibil)

Cetățean turc: Da mă, jumate de oră ajungeam la Giurgiu. Ce dracu!

Stamatescu Răzvan-Cosmin: Păi, e mult până ieșim, până…

Cetățean turc: Așa e (n.a. râde).

Stamatescu Răzvan-Cosmin: Cum am făcut acum 2 ani sau…Hai mă, dă-o-ncolo! Și să știm, “bă nene, (n.a. neinteligibil) ca să știe și omu’, bă dacă e să nu mai…”

Cetățean turc: Se poate, nu se poate…

Stamatescu Răzvan-Cosmin: Păi aia vreau să-i zic. Uite, na, ce dracu, sântem oameni serioși, nu facem nu știu ce c…(n.a. cuvânt vulgar). Ăsta e un drum bun așa. Atuncea nu știu cum s-a ajuns…Adică cum nu știu cum?! Așa a fost să fie, cu nisipu’ și cu alea…Ăla-i un drum complicat, ăla…”, discutau cei doi în vreme ce Stamatescu, vizibil preocupat de măsuri de precauție, își lasă telefonul personal la distanță în timpul discuției cu martorul colaborator.

Funcționarul statului evită să vorbească deschis despre bani (”Nu mai știu”) după ce totuși, anterior, a confirmat că este vorba de 10.000 euro.

Ulterior îl învață pe colaborator să acopere marfa cu nisip ori cu cărbuni pentru a eluda controlul la frontieră. Alte discuții urmează să aibă loc când se prezintă și Gheorghe Demetrius.

Despre „oamenii buni„ și „jigodii d-ăștia„…

„STAMATESCU RĂZVAN-COSMIN: Să moară mă-sa, ne-a încurcat ăla, Demi ăla, e un nesimțit. Că tot mi-a zis, de astă vară, știi, “hai că da, stai că să vină ăla, stai că nu e moșu’, că nu e baba, că nu e dracu’ să-l ia” și dup-aia am aflat, așa că face el, adică are el pe cineva și nu mai vrea teoretic să se bage, știi?

Cetățean turc: Aha, aha

STAMATESCU RĂZVAN-COSMIN: Dar nu spune, știi? “stai că săptămâna viitoare, stai că a intrat… a fost în concediu”, că a fost în august acolo în concediu…

Cetățean turc: …(neinteligibil)… bagi cu altcineva

STAMATESCU RĂZVAN-COSMIN: Cred că da, da, așa mi-a zis …(neinteligibil)… el nu-mi zice.

Cetățean turc: Da

STAMATESCU RĂZVAN-COSMIN: Și-atuncea am vorbit și io cu altcineva…e un bun prieten, e coleg, e prins în asta cu…e la noi la Vamă…

Cetățean turc: Aha, aha

STAMATESCU RĂZVAN-COSMIN: Tot la București

Cetățean turc: În centrală?

STAMATESCU RĂZVAN-COSMIN: Da!

Cetățean turc: În centrală.

STAMATESCU RĂZVAN-COSMIN: Și a zis că poate, dar rămânem pe poziția aia, că de-aia… și a zis că vine și el, venim într-o zi și… venim aici la tine să mai vorbim o dată. Mi-a promis că miercuri venim la tine.

Cetățean turc: Haida că trece timpul, acuma vine revelionul.

(…)

STAMATESCU RĂZVAN-COSMIN: Io vin miercuri cu Marius încoace și mai…

Cetățean turc: Cine, Marius?

STAMATESCU RĂZVAN-COSMIN: Marius, așa-l cheamă, da.

Cetățean turc: Aha

STAMATESCU RĂZVAN-COSMIN: Și el, tot printr-un cumnat, pân dracu’ să-l ia, pân alea… și a zis că încearcă la Giurgiu. Încearcă acuma, repede, așa i-am zis, “bă nene numai că…”

Cetățean turc: Șefu’ ăla, ăl mare…cum îl cheamă …(suprapus)…

STAMATESCU RĂZVAN-COSMIN: A schimbat și șefu’, a schimbat și șefu’ la Frontieră.

Cetățean turc: La tine, la tine, aicea, cum îl cheamă?

STAMATESCU RĂZVAN-COSMIN: Paul!

Cetățean turc: Paul, Paul … nu poa’ să ajute ăla?

STAMATESCU RĂZVAN-COSMIN: Lasă, da, că pân Marius, pân ălea, e mai bine așa că știe și …(neinteligibil)…

Cetățean turc: Da, da, aha…

STAMATESCU RĂZVAN-COSMIN: Adică în sensu’, nu neapărat, nu-l interesează pe el amănunte și alea, da’ e un om, e de oameni buni …(suprapus)…

Cetățean turc: Băi omule, oricum mănâncă toată lumea felia aia de tort, aia nu pot să ia tot cașcavalu’.

STAMATESCU RĂZVAN-COSMIN: Normal…nu, asta zic, e partea bună, oamenii buni, știi, nu jigodii d-ăștia”, au mai discutat agentul vamal cu afaceristul turc.

„În control” după gratii

Șefii Direcției Regionale Vamale București (DRVB) și subalternii lor au fost arestați preventiv pentru 30 de zile în dosarul de mare corupție în care aceștia sunt acuzați de fapte de luare de mită sau favorizarea făptuitorului.

Astfel, Tribunalul București a emis mandate de arestare preventivă pentru cei șase inculpați reținuți de DNA.

Decizia de miercuri seara a instanței nu este definitivă și ea poate fi contestată la Curtea de Apel București

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button