Stelele de pe umerii generalului Ciucă – Armata României în genunchi – partea I
Șef al Apărării, gl. (rz.) dr. Ciucă Ionel Nicolae, actual ministru, și-a făcut din profesionalizarea Armatei și a promovărilor care să cultive meritocrația și performanța, cheia de boltă a întregii cariere politico-militare. Da, ați înțeles bine, ministrul a fost, într-o viață de care cu greu își aduce aminte, camarad cu mulți din actualii rezerviști sau militari în activitate. Între timp este doar un politruc demagog și ipocrit. Cât despre transparență și meritocrație, mai glumește și Ciucă.
ANALIZĂ
În urmă cu 5 ani Armata era deja sub influența generalilor Ciucă, Hăpău și Zisu, dar intrarea în vigoare a Legii 223/ 2015 a pensiilor militare de serviciu, a oferit celor trei oligarhi ocazia de a scăpa de mulți ofițeri incomozi. Contribuția gl.mr. Lungulescu Marilen, șeful Resurselor Umane din MApN, a fost determinantă, iar răsplata pe măsură. După ce a ajuns ministru Ciucă a scăpat, imediat, de Lungulescu.
În vara anului 2017, după 2 luni ca ministru al apărării, Adrian Țuțuianu aflase ceea ce anterior descoperise Gabriel Leș în aproape 6 luni de mandat. Firme căpușă care se ascund în spatele legilor speciale, avansări sau promovări în funcție de interesele camarilei generalilor, treceri în rezervă sau chemări în activitate ilegale, trafic de influență, abuz de autoritate sau cheltuirea discreționară a bugetului, erau doar cîteva din simptomele „sindromului Ucraina” pe care Armata României le manifesta tot mai evident.
Țuțuianu a avut inconștiența să creadă că funcția este suficientă pentru a se lupta cu corupția și putregaiul din Armată, fără să realizeze că solidaritatea generalilor se hrănește cu abuzurile pe care le comit împreună. Leș a avut un mandat întrerupt de schimbarea premierului și un altul în care a preluat frontul luptelor dintre președinte și PSD pe tema șefului Apărări. Între cele două, Mihai Fifor a oferit condițiile, împreună cu Ciucă, pentru distrugerea Armatei.
Spionel și Izmenel, prieteni cu Ionel
Gl. Marian Hăpău a făcut din DGIA, în cei peste 7 ani de când o conduce, o structură invidiată de toate serviciile secrete din România. Organizare, înzestrare, reglementări, buget, conducere sau resurse umane toate domeniile sunt gestionate în afara cadrului normativ general aplicabil în MApN. Serviciul secret al Armatei este, în realitate, o structură pe care nici șeful Apărării, cu atât mai puțin ministrul, nu o controlează. Influența și tentaculele DGIA, un monstru tot mai greu de gestionat, a început cu utilizarea în interes personal de către plagiatorul ministru Oprea și continuă într-un sistem pe care încearcă să și-l subordoneze Ciucă. Reformarea va fi dificilă, dacă nu imposibilă și în niciun caz nu va fi încercată sub actuala conducere a MApN.
Niciunul din ultimii 3-4 miniștri nu a avut libertatea unei decizii importante fără acceptul gl. Hăpău, iar prietenia acestuia cu Ciucă a fost de notorietate și mutual benefică. Între timp, însă, Ciucă știe foarte bine puterea pe care o are DGIA și încearcă emanciparea de sub Hăpău și preluarea serviciului secret pe persoană fizică. Povestea cu Gherghe, generalul care ar fi furat fondurile pentru răsbel (!) este un atac frontal din partea lui Ciucă, pe filiera Lupulescu, iar Hăpău știe.
Gl. lt. Cătălin Zisu se află la conducerea Logisticii Armatei de peste 10 ani. Are în responsabilitate parte din înzestrare, infrastructura de cazare și recreere, bazele logistice, transportul, Cercul Militar Național, iar uneori coordonează domenii doar pentru a le testa potențialul. Zisu a avut sau are în coordonare, printre altele, CSA Steaua, Spitalul Militar din București sau, mai nou, Direcția domenii și infrastructuri.
Zisu are în subordine vile și domenii de „recreere” unde nici măcar structurile de control ale Armatei nu au acces. Imediat după instalarea lui Ciucă în fruntea MApN, unul din primele ordine semnate a fost înființarea Centrului Militar Zonal Sibiu (prin desființarea celui de la Brașov) doar pentru a-i oferi o funcție importantă fratelui generalului Zisu, un alt doctor în științe militare, colonelul Mihai Adrian Zisu. Familia de generali Cristea, Ionel și Paula, sunt persoanele de încredere ale lui Zisu, respectiv Ciucă. În ultima perioadă, aceeași dorință de independență a lui Ciucă l-a determinat pe Zisu să se retragă în umbră, fără a abandona, însă, sceptrul puterii. După ce a primit semnale, mai direct sau voalat, să iasă din scenă, asta l-a mâniat, dar își pregătește riposta. Oricum nu l-a suportat niciodată pe Ciucă.