„Stegarul dac” s-a ales cu dosar penal pentru ultraj. Susținătorii lui Georgescu sunt penalizați

Reprimarea protestelor continuă în forță, iar autoritățile par să nu mai tolereze nicio formă de opoziție. Cezar Cătălin Avrămuță, cunoscut sub numele de „Stegarul dac”, a fost din nou luat în vizor de forțele de ordine, de această dată fiind acuzat de ultraj în urma unui incident petrecut în fața sediului Arestului Central al Capitalei.
Avrămuță s-a dus acolo pentru a cere eliberarea lui Bogdan Peșchir, omul de afaceri care a sprijinit campania lui Călin Georgescu. Autoritățile, probabil incomodate de susținerea tot mai vocală a lui Avrămuță, au decis să instituie măsuri draconice, sub pretextul prevenirii unor „acțiuni ilegale”.
Jandarmeria susține că acesta a agresat un jandarm, în realitate fiind vorba de o reacție împotriva unei noi tentative de intimidare. „În momentul în care bărbatul în cauză a încercat să se apropie de gardul și de zona de acces a instituției, i s-a restricționat deplasarea, moment în care a devenit recalcitrant, împingând cu brațele, în zona pieptului, un jandarm aflat în dispozitivul de ordine publică”, afirmă Jandarmeria într-un comunicat care pare să minimalizeze comportamentul represiv al autorităților.
Nu este prima oară când Avrămuță este hărțuit de sistem. Săptămâna trecută, a fost anchetat pentru că a avut curajul să protesteze escaladând un copac din curtea Arestului, unde a rămas mai bine de 24 de ore. Pentru acest act de curaj, autoritățile l-au acuzat de tulburarea ordinii publice și violarea sediului profesional, acuzații care par mai degrabă menite să descurajeze orice alt cetățean să ridice glasul împotriva abuzurilor.
Ba mai mult, autoritățile au decis acum că Avrămuță trebuie supus unei expertize psihiatrice, o metodă clasică prin care regimurile autoritare însearcă să discrediteze vocile incomode. Se dorește oare reducerea la tăcere a unui protestatar incomod prin stigmatizarea sa?
„Stegarul dac”, în vârstă de 58 de ani, este unul dintre cei mai vocali susținători ai lui Călin Georgescu, fiind prezent la toate protestele și mitingurile organizate pentru susținerea acestuia. Măsurile represive luate împotriva sa ridică mari semne de întrebare despre direcția în care se îndreaptă libertatea de exprimare și dreptul la protest în România.