SPP-ul lui Pahonțu a rămas fără bani de salarii dar își ia un perete de televizoare care costă cât o casă
În condiţiile în care, în această toamnă, Serviciul de Protecţie şi Pază (SPP), instituţia care se ocupă cu paza şi protecţia demnitarilor, solicita suplimentarea bugetului cu 30 de milioane de lei de la Fondul de Rezervă al Guvernului pentru a-şi acoperi cheltuielile salariale, aceeaşi instituţie a făcut, în acelaşi timp, cumpărături interesante.
Săptămâna trecută, instituţia a achiziţionat un sistem de afişare video de tip video wall, format din nouă ecrane, pe care a dat echivalentul unei vile – 165.000 de euro. Finanţarea este asigurată de la bugetul de stat, iar contractul a ajuns la o companie IT cu care SPP a mai derulat şi alte contracte. De altfel, acţionarul majoritar al companiei care şi-a adjudecat această afacere are, la rândul său, încheiate contracte cu SPP.
Cumpărătura a fost anunţată, pe SEAP (Sistemul Electronic al Achiziţiilor Publice), încă din data de 6 august 2023 şi se referă la furnizarea, instalarea şi punerea în funcţiune a unui sistem de afişare video de tip video wall, chiar la sediul central al SPP, din Bulevardul Geniului, nr. 42B Bucureşti.
Pentru achiziţia respectivă, SPP a organizat o licitaţie deschisă, la care a pus la bătaie un buget estimat iniţial la 714.000 de lei fără TVA, respectiv la 849.660 de lei cu TVA inclusă (173.400 de euro), bani din fonduri bugetare, impunând ca şi criteriu de atribuire cel mai bun raport calitate-preţ. În acest sens, 10 procente din evaluarea ofertelor au fost reprezentate de experienţa profesională a expertului tehnic, 85 de procente de preţul ofertei, iar 5 procente de garanţia suplimentară comercială aferentă pentru produsele ofertate.
Contractul, care are un termen de implementare de patru luni, a suscitat interesul unui singur operator economic care s-a înscris la procedură, oferta depusă de către acesta fiind calificată drept admisibilă de către autoritatea contractantă. Iar, la data de 23 octombrie 2023, SPP a încheiat cu acesta contractul nr. N2885/2023, în valoare finală de 678.297 de lei fără TVA, respectiv de 807.173,43 lei cu TVA inclusă (164.729,3 euro). Ofertantul câştigător al acestei licitaţii se numeşte SC Dataware Consulting SRL.
9 display-uri de 55 inchi fiecare
Potrivit caietului de sarcini care a stat la baza achiziţiei în discuţie, SPP susţine că într-un dispecerat de securitate afişarea tuturor surselor video provenite de la diferite sisteme de tehnologie IT este „o cerinţă necesară care poate fi îndeplinită prin utilizarea unor sisteme de afişare de tip video wall, principalul avantaj al acestor sisteme reprezentându-l scalabilitatea, permiţând o realizare în etape, în concordanţă cu destinaţia sistemelor pe care le deserveşte”. Prin implementarea unui sistem de afişare video wall, SPP doreşte vizualizarea simultană sau separată a imaginilor provenite de la două staţii de tip mini-PC pe care rulează aplicaţii software pentru monitorizarea reţelelor şi de la 12 unităţi PC.
Prin implementarea unei asemenea soluții de afişare video, SPP susţine că vor fi îndeplinite două obiective principale. Primul se referă la „afişarea flexibilă a oricărei informaţii video provenite de la sistemele de supraveghere video proprii analogice sau IP, de la operatorii publici de televiziune, de la playere dedicate sau de la staţiile de vizualizare”. Al doilea se referă la „optimizarea spaţiului disponibil de afişare prin alocarea dinamică a ferestrelor corespunzătoare surselor video şi alegerea unor rapoarte diferite de aspect”.
Astfel, suprafaţa de afişare video wall cerută este formată din 9 monitoare, dispuse în formatul 2X2, cu diagonala de 55 de inchi, cu o distanţă maximă între display-uri de 0,88 milimetri, astfel încât, de la distanţa recomandată de privire a ecranelor video wall (patru metri), limitele de întrerupere create de îmbinări să fie aproape insesizabile. SPP precizează, în documentaţia de atribuire, că mai are în administrare și în exploatare mai multe video wall-uri care sunt gestionate unitar printr-un extender master. Noul video wall 3X3 va fi amplasat într-o încăpere specială.
Furnizorul, abonat la contractele SPP. Acţionarul său majoritar, de asemenea
SC Dataware Consulting SRL, firma care va livra acest echipament, este deţinută, potrivit datelor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) de către Cătălin Cristian Georgescu, Constantin Adrian Savu, SC Dendrio Solutions SRL şi SC Bittnet Systems SA. La rândul ei, Dendrio Solutions SRL este deţinută de Bittnet Systems SA, aceasta din urmă avându-l drept acţionar majoritar pe Cristian Logofătu.
Nu este pentru prima dată când SC Dataware Consulting SRL derulează astfel de afaceri cu SPP. În 5 martie 2021, firma în cauză a primit un contract de 228.480 de lei cu TVA pentru livrarea unei soluţii pentru investigarea dispozitivelor mobile, a UAV-urilor şi autovehiculelor. Apoi, în 8 noiembrie 2021, a mai primit de la SPP un contract de 1.195.831 de lei cu TVA pentru livrarea unei soluţii de analiză dinamică a fişierelor URL considerate cu potenţial de malware într-un mediu virtualizat şi protejat.
Și unul dintre acţionarii companiei, SC Dendrio Solutions SRL, are contracte derulate cu SPP, în valoare de 1.410.566,5 lei cu TVA. În 18 mai 2020, firma a încasat un contract de 50.039,5 lei cu TVA, pentru livrarea unei soluţii informatice pentru locaţiile din teritoriu care să permită realizarea unor video-interviuri. Apoi, în 19 noiembrie 2021, a încasat trei contracte de 991.032 lei cu TVA, pentru furnizarea unei soluţii de tip e-mail Gateway, a unei soluţii de videoconferinţă şi a unei alte aplicaţii informatice. Iar, la data de 29 august 2022, a mai primit un contract de 368.495 lei cu TVA pentru livrarea unei soluţii de protecţie a rețelelor WiFi.
Achiziţia, derulată în timp ce instituţia condusă de generalul Pahonţu cerea bani în plus de la Guvern
„Jurnalul” a dezvăluit, în ediţia de ieri, că, prin Hotărârea de Guvern nr. 1021 din 27 octombrie 2023, Cabinetul Ciolacu a aprobat suplimentarea bugetului pe anul 2023 al SPP cu 30 de milioane de lei, din Fondul de Rezervă bugetară aflat la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, la Capitolul „Ordine publică și siguranță națională”, Titlul „cheltuieli de personal”.
Conform acestui HG, suma de 30 de milioane de lei reprezintă „credite de angajament și credite bugetare, în vederea asigurării necesarului de finanțare de la bugetul de stat pentru plata drepturilor salariale”. SPP va răspunde de modul de utilizare, în conformitate cu prevederile legale, a sumelor alocate, iar sumele rămase neutilizate se vor restitui la Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziția Guvernului până la finalul anului 2023.
Actul administrativ mai precizează că se autorizează Ministerul Finanțelor să introducă, la propunerea ordonatorului principal de credite, mențiunile corespunzătoare în structura bugetului de stat și în volumul și în structura bugetului Serviciului de Protecție și Pază pe anul 2023.