Internațional

Spania expulzează agenți americani pentru mituirea ofițerilor de informații

SUA au mituit doi angajați ai Centrului Național de Informații Spaniol (CNI) pentru a obține informații. Cel puțin doi agenți americani care au participat la recrutare și au lucrat la Ambasada SUA au fost expulzați din Spania, relatează El Pais, citând surse. Arestarea a doi angajați ai CNI a fost raportată anterior de El Confidencial.

În cadrul anchetei s-a stabilit că doi angajați CNI au avut acces la informații clasificate pe care nu erau autorizați să le dețină. S-a dovedit că cel puțin unul dintre ei a fost mituit de partea americană. Ziarul scrie că primul suspect este șeful uneia dintre secțiile CNI, al doilea este asistentul său.

Rezultatele anchetei au fost transmise la parchet și la instanță. În această etapă, autoritățile spaniole au informat Statele Unite despre faptele de recrutare cunoscute de ele și au protestat. Interlocutorii lui El Pais din serviciile de informații spaniole au fost surprinși de faptul că Washingtonul încerca să obțină informații pentru bani, întrucât Madridul poate furniza aproape toate datele la cerere.
Ministerul de Externe al țării a chemat-o pe ambasadorul SUA Julissa Reynoso. Ea a declarat că nu cunoaște activitățile agenților și că aceștia au acționat independent de ea. Ea și-a cerut scuze pentru incident și a promis că va coopera la anchetă.

Unele surse au spus că ar fi putut fi mai mult de doi agenți americani si că mai mulți au fost expulzați în secret. S-a luat decizia de a aresta agenții spanioli recrutați, iar casele acestora au fost percheziționate. Cu toate acestea, momentan doar șeful secției este în arest, asistentul său a fost eliberat. Potrivit interlocutorilor El Pais, liderul era un agent cu experiență, iar arestarea sa i-a șocat pe alți angajați ai CNI. Potrivit legilor penale ale țării, ambii riscă până la 12 ani de închisoare.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button