Șomajului în rândul tinerilor este de peste 22%. Ilie Coleșa (AUR): O soluție ar fi reformarea învățământului profesional pentru a-l face mai atractiv

România are nevoie de personal calificat pentru a acoperi deficitul existent pe piața muncii. O soluție ar fi reformarea sistemului de învățământ profesional care le-ar oferi inclusiv tinerilor din mediul rural o șansă să-și găsească un loc de muncă. Potrivit statisticilor, șomajului în rândul tinerilor este de peste 22%. Alianța pentru Unirea Românilor a depus o inițiativă care cuprinde măsuri pentru susținerea elevilor care aleg să urmeze o școală profesională. Proiectul de lege a primit luna aceasta aviz favorabil din partea Comisiei pentru egalitate de șanse din Camera Deputaților, a anunțat deputatul AUR Ilie Coleșa.
Ilie Coleșa a declarat că, în urma unei prime dezbateri ce a avut loc în luna decembrie a anului trecut, a reușit să obțină sprijinul unei majorități, mai puțin PNL, FD sau USR. Deputatul AUR a precizat că, dacă această lege va fi adoptată, învățământul profesional va fi pus într-o lumină mult mai bună și va deveni atractiv pentru tineri – astăzi, în școlile profesionale ajung doar elevii care nu obțin media 5 la evaluarea națională. De asemenea, este pentru prima dată când într-o lege privind funcționarea școlilor profesionale se introduce o prevedere privind corelarea cifrei de școlarizare în acord cu nevoile existente pe piața muncii.
Proiectul de lege inițiat de AUR propune:
- încetarea stigmatizării elevilor care învață una sau mai multe meserii;
- masă, cazare în internat și un mic ajutor financiar lunar pentru elevii cu venituri mici;
- flexibilizarea organizării învățământului profesional și prin entități independente sau afiliate unor licee tehnologice;
- cifră de școlarizare în acord cu nevoile existente pe piața muncii, „identificate prin documente strategice de planificare a ofertei de formare regionale, judeţene şi Iocale, şi se aprobă prin hotărâre a Guvernului, cu cel puţin 6 luni înainte de începerea anului şcolar”.
- certificarea calificării profesionale;
- integrare pe piața muncii.
Până la această oră, proiectul a primit aviz favorabil de la Consiliul Legislativ, Consiliul Economic și Social și Comisia pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi și cea pentru egalitate de șanse din Camera Deputaților.