Politică

Șomaj de lux! Zeci de mii de euro de la Bruxelles pentru europarlamentarii sistemului

Politicienii români care nu au mai prins un loc în Parlamentul European în urma alegerilor din iunie vor beneficia de o indemnizaţie de până la 8.000 de euro/lună.

Cei care nu au mai prins un loc în Parlamentul European primesc o „indemnizaţie de tranziţie”. Această indemnizaţie de tranziţie echivalează cu salariul pe care l-au avut în perioada mandatului, adică aproximativ 8000 de euro.

Banii pot fi primiţi pe o perioadă cuprinsă între 5 şi 24 de luni. Cei care au avut un mandat de europarlamentar primesc bani de la PE timp de cinci luni. Suma totală echivalează cu 40.000 de euro.

Cei care au avut două mandate în PE primesc aproximativ 80.000 de euro în total.

Acest drept nu există în cazul în care un deputat este învestit cu un mandat în alt parlament sau exercită o funcție publică, notează Antena 3 CNN.

La vârsta de pensionare un fost eurodeputat va avea şi o pensie de 1.700 de euro

Europarlamentarii au dreptul şi la pensii speciale. După un mandat de cinci ani, un europarlamentar poate să primească 1.700 de euro pensie lunară. Cu cât a stat mai mulți ani în PE, cu atât și valoarea pensiei este mai mare.

Pensiile uriașe ale europarlamentarilor sunt plătite din bugetul UE, adică din contribuțiile statelor membre.

În cazul comisariilor, beneficiile sunt şi mai mari: aceştia câştigă aproape 250.000 de euro pe an. După ce pleacă din funcţie, primesc 40% – 65% din salariul lunar de la Comisia Europeană pe o perioadă care se poate întinde până la doi ani, în funcţie de cât de mult timp şi-au petrecut în slujba forului european.

Spre exemplu, un fost comisar care nu mai prinde un mandat poate să primească indemnizaţia de tranziţie de până la 13.000 de euro pe lună.

Politicienii care ar putea primi indemnizaţia de tranziţie

REPER

Dacian Cioloş

Alin Mituţă

Dragoş Pâslaru

Ramona Strugariu

Dragoş Tudorache

PNL

Cristian Buşoi

Marian Jean Marinescu

Vlad Nistor

PSD

Rovana Plumb

Carmen Avram

USR

Vlad Botoş

PRO-ROMÂNIA

Corina Creţu

PMP

Traian Băsescu.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button