Politică

Slovacii l-au ales sâmbătă președinte pe candidatul anti Ucraina

Aliatul populist al guvernului din Slovacia, Peter Pellegrini, pare să aibă asigurată victoria la alegerile prezidenţiale care au avut loc sâmbătă, după numărarea a 96% din buletinele de vot, informează duminică AFP.

Peter Pellegrini a obţinut 53.55% din voturi faţă de 46,44%, cât a reuşit să strângă diplomatul pro-european Ivan Korcok, potrivit datelor publicate de Oficiul de Statistică din Slovacia.

Korcok şi-a recunoscut înfrângerea şi şi-a felicitat adversarul.”Aş dori să îl felicit pe câştigătorul alegerilor, Peter Pellegrini”, a declarat presei şi susţinătorilor săi fostul ministru de externe.

El şi-a exprimat, de asemenea, speranţa că „Peter Pellegrini va fi independent şi că va acţiona conform propriilor convingeri şi fără ordine”, o aluzie clară la „alianţa dintre viitorul preşedinte şi şeful guvernului Robert Fico”.

Totodată, el şi-a criticat adversarul pentru „o campanie netransparentă”.”Se pare că este posibil să deveniţi preşedinte al Republicii Slovace prin răspândirea urii”, a spus el.

Deşi prerogativele sale sunt limitate, preşedintele ratifică tratatele internaţionale, numeşte principalii judecători şi este comandantul-şef al forţelor armate. El poate, de asemenea, să se opună legilor adoptate de Parlament.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button