Știrile 60m.RO

Sindicaliștii ANAF acuză: Legea insolvenței, un paravan legal pentru fraudarea bugetului

Federația Sindicatelor din Administrația Fiscală trage un semnal de alarmă dur: actuala Lege a insolvenței favorizează firmele care vor să evite plata datoriilor către stat și face munca inspectorilor ANAF inutilă. În loc să taie din veniturile angajaților și să anunțe concedii fără plată, Guvernul ar fi trebuit să reformeze această lege, acuză sindicaliștii. Dorin Modure, liderul organizației, spune că sistemul actual încurajează devalizarea bugetului, iar ANAF-ul este acuzat pe nedrept pentru o legislație făcută „ca să nu se recupereze niciun leu”.

Sindicaliștii din ANAF afirmă că Legea insolvenței, neschimbată de ani de zile, este principala cauză pentru care statul pierde miliarde. „Noi facem acte de control, stabilim sume de plată, dar banii nu se recuperează niciodată. Inclusiv TVA-ul acela lipsă rămâne pierdut. Totul din cauza acelei legi nenorocite care nu doar că le permite firmelor să nu-și plătească datoriile, ci parcă le și încurajează să nu o facă”, a declarat Dorin Modure, președintele Federației Solidaritatea. Potrivit acestuia, în România, oricine poate deschide o firmă cu 200 de lei capital, dă un „tun” fiscal și apoi o bagă în insolvență, urmând să-și înființeze alta fără nicio problemă.

„În America, dacă intri în faliment, plătesc și copiii copiilor tăi. La noi, nu există răspundere, nu există rușine, și nu există lege care să-i oprească. ANAF-ul muncește degeaba, dar e tras la răspundere în fiecare zi”, spune Modure. El critică și faptul că Guvernul a pus modificarea Legii insolvenței abia în „pachetul 2 sau 3” de reforme, deși acolo „se scurg grămezi de bani”, la fel ca în cazul evaziunii fiscale, unde „dacă furi un milion și te prind, doar îl dai înapoi, nimic mai mult”.

Pe lângă această problemă structurală, sindicatul atrage atenția că ANAF se confruntă și cu o lipsă acută de resurse. Salariile angajaților au fost deja reduse cu 10%, iar bugetele instituțiilor sunt subdimensionate, ceea ce ar putea duce la concedii fără plată sau disponibilizări. „Nu ne putem duce să scoatem documente la imprimantă în altă parte. Au caracter confidențial. Nu înțeleg cum să tai hârtie, toner, oameni, și să mai ai pretenții să strângem bani la buget”, a explicat Modure.

El a subliniat că salariile mici fac imposibilă atragerea de specialiști. „Un debutant cu studii superioare câștigă 3.000–3.500 de lei. Nu vine nimeni pentru banii ăștia. Cei buni pleacă, și rămân doar cei care chiar mai au puțin idealism profesional. Dar și aceștia sunt împinși spre ieșire. Încă reducem, reducem, și apoi ne mirăm că nu se colectează taxe.”

În final, Modure spune că statul a lăsat ANAF-ul fără arme, dar așteaptă rezultate: „Domnul ministru a zis că a găsit nota de plată pe masă. I-am răspuns că nu noi am făcut consumația. Dacă nu ne dau instrumente și nu reformează ce trebuie, totul se prăbușește. Nu mai avem cu cine și cu ce să facem controale.”

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button