Economie

Simulare despre „hoția” de la pensii

Daniel Udrescu, expert contabil și auditor, a analizat modul în care sistemul de pensii din România îi nedreptățește pe contribuabili. El demonstrează cum statul folosește banii contribuabililor timp de 30 de ani, fără a le oferi o pensie decentă la final.

Calculul pensiei:

Udrescu ia ca exemplu un salariu brut de 10.257 lei și calculează contribuțiile la pensie (CAS) și impozitul. Rezultă un salariu net de 6.010 lei.

Simulare:

Presupunând o anuitate cu 5% și 30 de ani de cotizare, Udrescu calculează că ar trebui să primească o pensie de 7.692 lei. Această sumă ar reprezenta recuperarea contribuțiilor sale (923.040 lei) în intervalul de la 65 de ani la 73,81 de ani (media de viață a bărbaților români).

Câștigul statului:

Udrescu demonstrează că statul câștigă semnificativ din contribuțiile la pensie. La o pensie de 7.692 lei, statul ar obține un profit de 1.176.101 lei pe parcursul vieții contribuabilului.

Impozitarea pensiei:

Udrescu ia în calcul impozitarea pensiilor peste 3.000 lei, rezultând o pensie netă de 7.223 lei. Chiar și în acest caz, statul ar obține un profit considerabil.

Concluzie:

Udrescu consideră sistemul de pensii actual ca fiind o „hoție”. Statul fură contribuabilii prin inflație, prin puterea de cumpărare scăzută și prin calculul pensiei defavorabil. El critică discrepanța dintre contribuțiile plătite și pensia modestă primită.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button