Internațional

Serviciile secrete germane atenționează: Rusia este furtuna, China este schimbarea climatică

Şefii serviciilor de informaţii germane au avertizat luni că Administraţia de la Beijing ar putea folosi participaţiile în infrastructuri critice ca o pârghie pentru a urmări obiective politice, în contextul unei dezbateri la Berlin cu privire la oportunitatea de a permite companiei chineze de transport maritim Cosco să investească în portul Hamburg.

Ministerul german al Economiei, condus de Verzi, vrea să se opună prin veto ofertei Cosco de a cumpăra o participaţie la unul dintre cele trei terminale din cel mai important port german, în timp ce social-democraţii(SPD) sunt mai degrabă în favoarea acesteia, potrivit unor surse guvernamentale.

Disputa reflectă o dezbatere mai amplă şi aprinsă în Germania cu privire la modul în care se poate reduce dependenţa de China, principalul său partener comercial, după ce invazia Rusiei în Ucraina a evidenţiat pericolele dependenţei de un stat din ce în ce mai asertiv şi autoritar. China a îndemnat Germania să nu politizeze relaţiile economice dintre cele două ţări, informează Reuters, citată de Mediafax.

În cadrul unei audieri parlamentare care a abordat o serie de probleme de securitate, şefii agenţiilor germane de informaţii externe şi interne au declarat că nu pot face o evaluare publică a ofertei Cosco, dar, în general, au îndemnat la prudenţă.

„Suntem foarte, foarte critici cu privire la participarea Chinei la infrastructura critică”, a declarat şeful serviciului de informaţii externe (BND), Bruno Kahl, în cadrul unei audieri parlamentare, menţionând că un port ar trebui să fie considerat infrastructură critică, astfel încât orice posibilă investiţie ar trebui să fie analizată foarte atent.

Germania ar trebui să se aştepte ca China să folosească tehnologia, inclusiv infrastructura 5G, sau puterea economică pentru a-şi pune în aplicare ideile, a adăugat el. „În cazul unui dezacord politic între China şi Germania, aceste instrumente vor fi folosite”, a spus el.

Şeful serviciului de informaţii interne al Germaniei, Thomas Haldenwang, a declarat că mizele în infrastructura critică ar putea deschide, de asemenea, uşa pentru sabotaj şi influenţarea opiniei publice.

„Când vorbesc cu partenerii străini despre China, ei spun întotdeauna: Rusia este furtuna, China este schimbarea climatică”, a spus el.

„Aşa că va trebui să ne pregătim pentru această schimbare climatică în următorii ani”.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button